eur:
393.89
usd:
364.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Új folyamatok a szálláshelyek piacán

Sokan már ezen a héten is elmennek szabadságra, és a foglaltsági adatok alapján a későbbiekben sem panaszkodhatnak a szállodák. Változás van a SZÉP-kártyák használatában, valamint jövőre a szálláshelyek áfájára vonatkozó szabályokban is.

Vegyes a kép, hogy ki hogyan foglalja a szobákat az október 23-ai héten, de rengeteg szálloda megtelt országszerete – ismertette a Magyar Szállodaszövetség elnöke az InfoRádióban. Nagyon sokan 23-a és a hét vége közötti napokat vették ki szabadságnak és hosszú hétvégét tartanak, ugyanakkor a jövő héten van az iskolaszünet, majd következik november 1-je, újabb munkaszüneti nap – emlékeztetett Flesch Tamás –, így azt lehet mondani, hogy

az elkövetkezendő tíz napban, három-négy napokra, de nagyjából tele vannak a szállodák.

A trendek azt mutatják, hogy nagyon népszerűek a wellness-szállodák, de a kirándulóhelyek környékén található vendéglátóhelyek is felkapottak. Összességében a kétcsillagos kategóriától a négycsillagosig, vagy az egészen magas kategóriáig, minden szálloda keresett ebben az időszakban – ismertette a szakember, aki megjegyezte: természetesen Budapest is tele van, azonban nem az ünnepek miatt, hanem a külföldi vendégek révén és folyamatosan. Az viszont kijelenthető, tette hozzá a szakember, hogy

a belföldi vendégéjszakák miatt a következő tíz napban igen komoly bevétellel számolhatnak a vidéki szállodák minden kategóriában.

Az idei évben megfigyelhető, hogy tavalyhoz képest lényegesen többen használnak SZÉP-kártyát, mint az egyetlen megmaradt cafeteriaeszközt. Mintegy 40-50 százalékkal több az ilyen módon történő foglalás ebben az időszakban.

Ami a jövőt illeti, cafeteriaváltozásról a Magyar Szállodaszövetségnek nincs tudomása, így reményeik szerint tovább fog nőni a SZÉP-kártya használatának aránya a szálláshelyeken. Adózás szempontjából pedig rendíkvül pozitív hírnek tartják, hogy

2020. január 1-jétől a szállodaipar áfája csökkeni fog a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra,

ami mellett egy 4 százalékos marketinghozzájárulást kell majd a szállodáknak minden egyes szobájuk nettó árbevétele után fizetni. Flesch Tamás szerint a jótékony változások révén lehetőség nyílik arra, hogy az elmaradt felújítások és a technikai fejlesztések mellett térfejlesztésre is maradjon mindenhol pénz, és ezáltal egy minőségi javulást lehet majd megfigyelni.

A szakember végezetül megjegyezte, bár nem magas a szakmában az átlagbér, azonban állandó jelleggel emelkedik. Meglátása szerint ez a jövő évben is folytatódni fog, ezáltal próbálva egyrészt hazacsábítani a külföldre távozott munkaerőt, vagyalmint egyre vonzóbbá tenni a szakmát,

hogy a fiatalok is ezt válasszák és megtalálják a számításaikat,

nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg is – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×