eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

Teljesen átalakul az adózás, itt vannak a részletek

Harmadával csökken 2022-ig az adók száma, jövőre négy adófajtával lesz kevesebb, egyebek között megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) is.

A Pénzügyminisztérium mintegy 17 ezer érintett vállalkozásnak segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában, az evások tájékoztatása a jövő héten indul.

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik sarkalatos pontja az adók számának csökkentése, amely a vállalkozások bürokratikus terheit érdemben mérsékli.

A cél az, hogy a 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus legyen, mint amennyi a ciklus elején volt

- hangsúlyozta az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajta volt, amelyből az idén már ötöt kivezetett a kormányzat. A munka folytatódik - mondta Izer Norbert, hozzátéve, hogy

jövőre további négy adónem szűnik meg:

Egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék,valamint a munkaerőpiaci járulék, a negyedik megszűnő tehertípus pedig az egyszerűsített vállalkozói adó lesz.

Felidézte, hogy az eva korábban népszerű volt, a rekordévben, 2006-ban például több mint 99 ezer evást tartott nyilván az adóhivatal. Ám ahogy a 2013-ban bevezetett kedvező adófajtákat egyre többen választották, úgy zsugorodott az evások tábora.

Az adóhivatal legfrissebb - szeptember 13-i - nyilvántartásában mindössze 17 467 evás szerepel, eközben

több mint 350 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), és 41 ezren a kisvállalati adót (kiva).

Izer Norbert kiemelte, hogy a Pénzügyminisztérium segíti az érintetteket a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában. A jövő héten indul az evások tájékoztatása, amely két lényeges részből áll. Egyrészt

felkerül a honlapra egy eva-kalkulátor és döntési segédlet, amelynek segítségével minden érintett végiggondolhatja, kiszámíthatja, hogy jövőre melyik adózási formát érdemes választania.

A tárca tájékoztatása azonban csak úgy lehet hatékony és eredményes, ha minden érintetthez eljut - jegyezte meg az államtitkár. A jövő héten ezért minden evásnak érdemes figyelnie az ügyfélkapun, illetve cégkapun érkező leveleit. Az adóhivatal ugyanis elektronikusan küldi ki a leglényegesebb tudnivalókról szóló rövid figyelemfelhívó levelet, amely egyebek között az eva-kalkulátor linkjét is tartalmazza.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×