eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nagy változások az itthoni hitelpiacon

Tovább javultak a banki portfóliók a második negyedévben is, részben a sok új hitel miatt. A lakás- és autóhitelt felvevők törlesztenek a legprecízebben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból kiderült, hogy a nyakra-főre felvett fogyasztási hitelekkel egyre többen csúsznak meg. A második negyedévben több mint 218 milliárd forintnyi piaci kamatozású és 16,6 milliárd forintnyi támogatott lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek - írja a Napi.hu.

Devizaalapú hitelt senki sem vett fel és szabad felhasználású jelzáloghitelből is csak forint alapút értékesítettek (április elejétől június végéig összesen 21,8 milliárd forintnyit).

A nem teljesítő hitelek aránya folyamatosan csökken,

a teljes háztartási hitelállományon belül június végén már kevesebb mint 4 százalékos volt a 90 napon túli késedelmes kölcsönöké. Ennek egyik oka, hogy az új szerződések növelik a teljesítő hitelek állományát. Az új folyósítások az első negyedévi 443 milliárd után a másodikban több mint 553 milliárd volt: ez történelmi csúcs a 2012 óta vezetett jegybanki statisztika szerint.

Szinte borítékolható azonban, hogy ez

a harmadik negyedévben meg fog dőlni

a babaváró támogatás megjelenése, valamint a használt lakásokra és a családok otthonteremtési támogatására (csok) felvehető hitelek miatt.

Az egy éven túli késedelmes hitelek mennyisége ugyan csökken, a 30-90 napos, illetve 90-365 napos csúszásban lévő személyi hiteleké viszont nő. Ezen kívül

egyre többen csúsznak meg a folyószámla- és a kártyahitelek törlesztésével is.

A lakás- és autóhitelt felvevő ügyfelek viszont precízen törlesztenek, ezeknek a vagyontárgyaknak az elvesztését nem kockáztatják.

A javuló fizetési fegyelem egyik oka lehet, hogy a minimálbért meghaladó 90 napon túli késedelmes tartozásokkal az ügyfelek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) feketelistára kerülnek, amitől akár a babaváró támogatástól is eleshetnek. Tehát aki a támogatott hitelt más kölcsönök kiváltására kívánja használni, jobban teszi, ha rendezi a hátralékot, hogy töröljék az aktív státuszát a KHR negatív adóslistájából.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×