INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

hitel

bank

törlesztés

Nagy változások az itthoni hitelpiacon

Nagy változások az itthoni hitelpiacon

Infostart

Tovább javultak a banki portfóliók a második negyedévben is, részben a sok új hitel miatt. A lakás- és autóhitelt felvevők törlesztenek a legprecízebben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból kiderült, hogy a nyakra-főre felvett fogyasztási hitelekkel egyre többen csúsznak meg. A második negyedévben több mint 218 milliárd forintnyi piaci kamatozású és 16,6 milliárd forintnyi támogatott lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek - írja a Napi.hu.

Devizaalapú hitelt senki sem vett fel és szabad felhasználású jelzáloghitelből is csak forint alapút értékesítettek (április elejétől június végéig összesen 21,8 milliárd forintnyit).

A nem teljesítő hitelek aránya folyamatosan csökken,

a teljes háztartási hitelállományon belül június végén már kevesebb mint 4 százalékos volt a 90 napon túli késedelmes kölcsönöké. Ennek egyik oka, hogy az új szerződések növelik a teljesítő hitelek állományát. Az új folyósítások az első negyedévi 443 milliárd után a másodikban több mint 553 milliárd volt: ez történelmi csúcs a 2012 óta vezetett jegybanki statisztika szerint.

Szinte borítékolható azonban, hogy ez

a harmadik negyedévben meg fog dőlni

a babaváró támogatás megjelenése, valamint a használt lakásokra és a családok otthonteremtési támogatására (csok) felvehető hitelek miatt.

Az egy éven túli késedelmes hitelek mennyisége ugyan csökken, a 30-90 napos, illetve 90-365 napos csúszásban lévő személyi hiteleké viszont nő. Ezen kívül

egyre többen csúsznak meg a folyószámla- és a kártyahitelek törlesztésével is.

A lakás- és autóhitelt felvevő ügyfelek viszont precízen törlesztenek, ezeknek a vagyontárgyaknak az elvesztését nem kockáztatják.

A javuló fizetési fegyelem egyik oka lehet, hogy a minimálbért meghaladó 90 napon túli késedelmes tartozásokkal az ügyfelek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) feketelistára kerülnek, amitől akár a babaváró támogatástól is eleshetnek. Tehát aki a támogatott hitelt más kölcsönök kiváltására kívánja használni, jobban teszi, ha rendezi a hátralékot, hogy töröljék az aktív státuszát a KHR negatív adóslistájából.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018