eur:
394.29
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy zsűritag kóstol a CBA 2017-es borversenyén a cég alsónémedi logisztikai központjában 2017. március 9-én. A Magyar Bor Akadémia védnökségével zajló versenyen 121 borászat 888 borát értékelik.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Jó, sőt felgyorsult ütemben halad a szüret, már javában zajlanak a középérésű fajták szüretelése is; a Tokaji borvidéken a száraz furmintoknak való alapanyagok beszedése zajlik. Ugyanígy a kékszőlőknél is a középérésűeknél tartanak.

"Azokon a területeken, ahol az elmúlt másfél-két hétben az átlagosnál melegebb napok voltak, egy kicsit az érés dinamikája felgyorsult, de alapvetően az átlagos évjárati hatásoknak megfelelően, normális ütemben zajlanak a szüretek" - ismertette az InfoRádióban Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Mint elmondta,

az elmúlt hét év termésátlagához képest magasabb terméssel számolnak, körülbelül 4,5 millió mázsa szőlő szüretelésére van lehetőség, amiből összesen 2,8-3 millió hektoliter bort állíthatnak elő a termelők.

"A korai fajtáknál egyértelműen mondható, hogy nagyon szép aroma- és savstruktúrájú, kiegyensúlyozott borokat lehetett előállítani. A most szüretelt szőlők esetében a mustok analitikájából is arra lehet következtetni, hogy

egy nagyon szép évjárat

előtt állunk" - mondta Brazsil Dávid.

A tavalyról megmaradt készletből 0,8-1 millió hektoliter maradt a pincékben, ezért a szaktárca idén komoly forrásokkal támogatta a "zöldszüretet", vagyis azt, hogy a gazdák akár éretlenül levágják a tőkékről a fürtöket. Ez Brazsil Dávid szerint azoknak volt kárenyhítő menekülőút, akik az ősz előtt úgy gondolták, bizonyos szőlőfajták idén rajtuk fognak maradni.

"Összesen 3500 hektáron, tehát az ország szőlőtermő területének 4-5 százalékán valósítottak meg zöldszüretet, az elméletileg kivont szőlő mennyisége 450 ezer mázsa."

Arra a kérdésre, hogy csökkenhet-e idén a borár annak hatására, hogy nyomott a szőlőár és megmaradt nagyobb mennyiségű tavalyi borkészlet, azt mondta, az előállításhoz kapcsolódó egyéb költségek jelentős növekedése (munkabér, csomagolás, logisztika) miatt nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×