eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Madár István: pozitív meglepetést okozott a gazdaság, a fő kérdés ugyanakkor nem változott

Felülmúlta a várakozásokat a GDP második negyedévi növekedése, de továbbra is az a fő kérdés, hogy a magyar gazdaság a következő negyedévekben a kedvezőtlen külső konjunktúra miatt milyen tempóban fog lassulni – mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője.

Lassulás tekintetében az elemzői várakozás bejött, ugyanakkor annak mértéke annyira minimális, hogy nem is tekinthető karakteres jelenségnek, fogalmazott Madár István. Az elemző szerint számszerűleg okod adhat a reménykedésre, hogy a 2019-es éves átlagos növekedési adat még magasabb lesz az eddig prognosztizált 4,5 százaléknál, ugyanakkor a fő kérdés nem változott, nevezetesen az, hogy a következő negyedévekben a magyar gazdaság milyen tempóban fog lassulni.

A lassulás pillanatnyilag azért látszik elkerülhetetlennek, mert nagyon gyenge a külső konjunktúra,

például Németországban GDP-zsugorodást mértek, ami előbb vagy utóbb éreztetni fogja a hatását idehaza is, magyarázta a Portfolio munkatársa. Erre a második negyedévben még nem került sor, de azt érdemes megjegyezni, hogy júniusban a havi részadatok már egyértelműen gyengébbre sikerültek, ami persze lehet egyszeri hatás is, de erős a gyanú arra, hogy a gyengébb európai konjunktúrára reagál a magyar gazdaság, mutatott rá a szakértő.

A kép továbbra is ugyanaz: negyedévről negyedévre lassabb GDP-növekedést fogunk látni,

a kérdés azonban továbbra is nyitott, produkál-e újra pozitív meglepetést a gazdaság, és lehet-e kisebb a lassulás mértéke annál, amit elképzel a piac, vagy esetleg most lesz egy élesebb lassulás,

amivel tulajdonképpen helyreáll a várakozáshoz képest a rend, fogalmazott az elemző.

A Központi Statisztikai Hivatal a GDP-növekedés szerkezetére vonatkozóan nem bocsátkozik részletekbe, csupán annyit közöltek, hogy

az ipar, az építőipar, valamint a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá legnagyobb mértékben, ami nem meglepetés.

Ugyan ellaposodott az ipari és építőipari trend a második negyedévben, éves alapon továbbra is jelentős növekedési hozzájárulással lehetett számolni esetükben, vagyis ez a két szektor biztosan erőteljesen húzta a gazdaságot, jegyezte meg Madár István.

A piaci szolgáltatások dinamikus növekedése pedig azért nem meglepő – nyilatkozta a szakértő –, mert a szolgáltatószektor a belső keresletnövekedésre reagál elsősorban. A bérek és foglalkoztatás bővülése pedig folyamatosan növekvő vásárlóerőt jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×