eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Felturbózza a magyar tőzsdét a BÉT

Rendkívüli közgyűlésen döntöttek, az új leányvállalattal segítik a hazai vállalatok közvetett tőkepiaci megjelenését és ezáltal bővíti azok finanszírozási alternatíváit.

Már az MNB idei, a kormánynak benyújtott Versenyképességi Programjában is fontos szerepet kapott a hazai tőkepiac kiszélesítése, és ennek részeként több sikeres magyar céget látnának a tőzsdén, fejleszteni szeretnék a BÉT-et. Erre azért lenne szükség a jegybank szerint, mert a magyar pénzügyi rendszer diverzifikációja alacsony szintű, a finanszírozás szinte kizárólag banki csatornán keresztül zajlik.

Erre a problémára érkezhet most egy megoldás, ugyanis

értékpapírosítási tanácsadó leányvállalat létrehozásáról döntöttek a részvényesek a Budapesti Értéktőzsde augusztus 14-én összehívott rendkívüli közgyűlésén.

A tanácsadó cég a vállalati hitelkövetelések értékpapírosítását támogatná és ezáltal a hazai értékpapírosítási piac kialakulását segítené elő. A közgyűlési előterjesztés elfogadását követően

az Első Értékpapírosítási Tanácsadó Zrt. 50 millió forint jegyzett tőkével, emellett 750 millió forint tőketartalékkal, összesen 800 millió forint induló tőkével jön létre

- számolt be a hírről a Portfolio.

A bankok által kihelyezett vállalati hitelek "összecsomagolása" majd intézményi befektetők számára, kötvény formában történő értékesítése lehetővé teszi a hazai vállalatok közvetett tőkepiaci megjelenését és ezáltal bővíti azok finanszírozási alternatíváit. A megalapításra kerülő BÉT leányvállalat ezt a folyamatot hivatott támogatni, illetve elősegíteni.

Az MNB tőzsdefejlesztő javaslatai a Versenyképességi Programból egyébként nagy vonalakban a következők voltak:

  • az állami vállalatok bevezetése a tőzsdére kisbefektetői részvényprogrammal;
  • a bankok tőzsdei bevezetésének ösztönzése;
  • a modern vállalati kötvénypiac kiépítése;
  • az állami szerepvállalás a hazai részvénypiac fejlesztésében.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×