Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Itthon egyre kevésbé fogjuk munkára a szelet

Infostart
2019. július 31. 22:00
Magyarországon 2016 óta teszi gyakorlatilag lehetetlenné új szélerőművek építését egy jogszabály, eközben Európában félévente a 2010-ig megépített magyarországi kapacitás tízszeresét kapcsolják az áramhálózatra - írja a napi.hu.

Magyarországon 2006-ban egyetlen alkalommal osztottak szélkapacitást. Az akkor kiadott 330 MW-ra szóló építési engedélyt ugyan az akkori Energiahivatal is jóváhagyta, de a hálózati rendszerirányító Mavir is csak belépőnek szánta, a második lépcsőt jelentő, újabb 410 MW nem jutott el a megvalósíthatóságig - írja elemzésében a gazdasági portál.

A kormány 2010 óta jegelte, 2016 szeptemberében pedig törvényileg is megtiltotta, pontosabban lehetetlenné tette újabb szélerőművek létesítését. A jogszabály szerint ugyanis a beépítésre szánt területektől legalább 12 ezer méter távolságot kell tartani az efféle infrastruktúráknak. Ez Magyarországon megvalósíthatatlan, de ezen felül is van még két kritérium: ha a szélerőmű "csökkenti a honvédelmi és katonai képességet" azonnal elutasítják a telepítési engedélyt. Ha valahogy mégis sikerül az engedélyeztetés, akkor csakis már elavult technológiájú, legfeljebb 2 MW teljesítményű és maximum 100 méteres magasságba telepíthető szélerőmű.

Eközben a turbinamegrendelések és a piaci mozgások is azt mutatják Európában, hogy jelentős új szélenergia-kapacitás hálózatra kapcsolása várható például Svédországban és Norvégiában, valamint Spanyolországban, ahol az ország klíma- és energiaterve a korábban jelzettnél hamarabb vezeti ki a szenet és az atomot az energiamixből, amit évi 3 GW, főként szélenergiára alapozott új kapacitás beépítésével kívánnak biztosítani.