Nyitókép: Pixabay

Fajtaváltásért kiált a magyar őszibarack

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2019. július 13. 13:05
Még nem tudni, milyen lesz itthon az őszibarack termés idén, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint fajtaváltásra van szükség ennél a gyümölcsnél, ezért fajtabemutatót tartott a gazdálkodóknak a szakmai szervezet.

Az őszibarack esetében fajtaváltásra lenne szükség - hívta föl a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva. Mártonffy Béla szerint a lényeg, hogy megfelelő, Magyarországon termeszthető fajtákat találjanak, továbbá, miután a gyümölcs termesztése nagyon visszaesett az országban, a szezont is el tudják húzni.

"Nagyon finomak voltak a magyar őszibarackok, de a hőállóságuk gyenge volt, ezért

egy teljesen új rekonstrukcióra kerül sor"

– fogalmazott Mártonffy Béla. Ebből a célból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság fajtabemutatót tartott. Bemutattak egy olasz nemesítőt, így elképzelhető, hogy a jövőben egy Olaszországban kikísérletezett őszibarackfajtát termeszthetnek majd a gazdák.

Mártonffy Béla szerint Magyarországon

vissza kell térni a korrekt fajtakísérleti hálózat kiépítéséhez,

hiszen a magyar gazdák ezeken keresztül tudnak a legközvetlenebb módon információhoz jutni. Ez a hálózat az utóbbi években visszafejlődött, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai és egyéb támogatások révén ezt újjá kívánja szervezni - tette hozzá a szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fajtaváltásért kiált a magyar őszibarack
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást