eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Több mint 10 éve nem lépett ilyet a Fed

A világgazdasági növekedés lassulásának és az éleződő világkereskedelmi ellentéteknek az amerikai gazdaságra gyakorolt várható hatásának függvényében kamatcsökkentési szándékáról tett egyértelmű jelzést Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke féléves rendszeres kongresszusi meghallgatásán.

Jerome Powell megfogalmazása szerint "a világkereskedelmi ellentétek eszkalálódása miatt kialakult bizonytalanság és a világgazdasági növekedés ütemével szemben felmerült aggodalmak kételyeket támasztanak az Egyesült Államok növekedési kilátásaival szemben is". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Fed inflációs céljától elmaradó áremelkedés is a gazdaságösztönző célú monetáris lazítás szükségessége mellett szól.

A beszámoló alapján elemzők körében kialakult konszenzus szerint a kamatcsökkentésre

már a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság soron következő, július végi ülésén sor kerül.

A várt 25 bázispontos vágás több mint egy évtizede, 2008 óta az első kamatcsökkentés lehet a Fed részéről.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélyponton, zéró közeli szinten az alapkamatot a gazdasági növekedés ösztönzése és az infláció felpörgetése céljából. A kamatemelési ciklus elindulása, 2015 decembere óta kilenc alkalommal emelt kamatot a Fed, minden alkalommal 25 bázisponttal. Tavaly négy alkalommal emelt kamatot a Fed. Az irányadó kamatsáv jelenleg 2,25-2,50 százalék.

A Fed elnökének a kongresszusi meghallgatás keretében szerdán a képviselőház előtt tett beszámolóját árfolyam emelkedéssel nyugtázták az amerikai értékpapírpiacok. A DJIA index a kereskedés első fél órájában kétszáz pontos nyereséget is elért, ami később bő száz pontra mérséklődött.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×