eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére.
Nyitókép: Földi Imre

Még mindig a készpénz az úr

Az elmúlt években megduplázódott az elektronikus fizetések száma Magyarországon – ismertette a jegybank fizetési rendszerek változásait vizsgáló jelentését a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Bartha Lajos közölte: ennek ellenére továbbra is túlsúlyban van a készpénzhasználat.

2018-ban összesen mintegy 1 milliárd 250 millió elektronikus fizetési műveletet hajtottak végre az ügyfelek. A bankkártyás fizetések száma és értéke is közel 25 százalékkal nőtt 2017-hez viszonyítva, az érintéses vásárlások számának aránya pedig meghaladta a 86 százalékot - derült ki a jelentésből.

2018 végén 145 ezer POS terminál üzemelt az országban.

Bár az elmúlt 5-6 évet vizsgálva az látszik, hogy Magyarországon megduplázódott az elektronikus fizetések száma, mégis jelentős tér van arra, hogy ez tovább növekedjen - fogalmazott Bartha Lajos az InfoRádiónak nyilatkozva. A NAV pénztárgépi adatbázisából is kitűnik, hogy

a vásárlások 85 százaléka még mindig készpénzzel történik, és a fizetések csupán 15 százaléka zajlik elektronikus módon.

Megfigyelhető, hogy a bankkártyás vásárlások száma az elmúlt években 20-25 százalékkal nőtt, de az átutalások száma moderált, 3-4 százalékos növekedést mutat csak. Emiatt készül az azonnali fizetési rendszer is - mutatott rá Bartha Lajos -, hogy segítsen abban, hogy az átutalás is egy olyan fizetési formává váljon, amit szívesen és kényelmesen tudnak használni az ügyfelek.

"Ha az átutalásokban is egy meredekebb emelkedést látunk majd a bankkártyák mellett, akkor ez oda vezethet, hogy a jelenlegi 15 százalékos elektronikus arány 5-10 éves távlatban akár egy 40-50 százalékos arányt is elérhet" – fogalmazott a jegybank ügyvezető igazgatója.

Bartha Lajos hozzátette: lesznek olyan tranzakciótípusok, ahol át fog terelődni a bankkártya a mobiltelefonokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×