eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Babaváró támogatás: ezek a kizáró tényezők

A korábbi hitelek visszafizetése is befolyásolja azt, hogy a bankok miként bírálják el az adósokat a babaváró kölcsön folyósításakor – ezt erősítette meg több pénzintézet is az InfoRádiónak.

A hét elején jelent meg a hír arról, hogy nem minden korábbi adós számára jelenthet megoldást jövőbeni tervei finanszírozására a babváró kölcsön: a kettő, illetve három gyermek jövőbeni megszületése után először 30, majd pedig 100 százalékban támogatássá alakuló hitel igénylésekor ugyanis a folyósítás elbírálásakor a pénzintézetek figyelembe veszik majd azt, hogy milyen adós volt a babaváró kölcsön igénylője korábbi hitelei törlesztésénél.

A jogalkotók arról külön módosítással gondoskodtak, hogy a babaváró hitelt az is megkaphassa, aki már rendezte az adósságát, de még szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján. A fő szabály szerint ugyanis a teljesítéssel lezárt mulasztásokat még egy évig nyilvántartják.

Egyes sajtóhírek szerint azonban mindezeken túl a pénzintézetek saját gyakorlatuk alapján döntik el azt, hogy folyósítják-e a kölcsönt annak, akinek adódtak fizetési gondjai korábbi hitelének visszafizetésekor: például korábban kérte törlesztő részlete fizetésének felfüggesztését vagy csökkentését, vagy igényelte a futamidő meghosszabbítását.

Az InfoRádió által megkérdezett bankok ezt a hírt megerősítették.

Az MKB Bank megkeresésünkre azt írta: nemcsak a babaváró kölcsön, hanem a bankszektorban általánosságként más konstrukciók kapcsán is elmondható, hogy a pénzintézetek nem szívesen finanszíroznak olyan ügyfelet, akinek fennálló vagy korábban felmerült fizetési nehézsége van vagy volt, és emiatt valamilyen fizetéskönnyítést kapott, vagy az adott tartozást egyezség mentén rendezték.

Az OTP Bank megkeresésünkre szintén azt írta: „Ha az ügyfél részt vesz az OTP Bank adósvédelmi programjában - és fizetési nehézségei áthidalására adósvédelmi eszközt vett igénybe -, úgy az OTP belső szabályzatnak megfelelően meghatározott időtartamig elutasíthatják számára a babaváró kölcsön folyósítását.

Az OTP tájékoztatása szerint azon igénylők részére sem nyújtható kölcsön, akik adósként, vagy adóstársként adósságrendezési eljárás – vagyis magáncsőd - hatálya alatt állnak, vagy adósságrendezési eljárást kezdeményeztek. Ugyanez vonatkozik arra az ügyfélre, aki a KHR-ben mulasztással szerepel, vagyis ez az ügyfél sem jogosult a babaváró hitel igénylésére.

Az Erste Bank a babaváró kölcsön elbírásával kapcsolatos kérdésünkre egyelőre még csak annyit közölt, hogy náluk az előzetes hitelképességi vizsgálatot még az OEP-igazolás beszerzése előtt elvégzik, arról azonban nem adtak részletesebb tájékoztatást, hogy a kölcsön folyósításában az Ersténél melyek lehetnek a kizáró tényezők.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádióban korábban elmondta, a babaváró támogatás a papíron rossz adósnak minősülő ügyfeleknek is jár.

"Azt mondja ki általánosan a szabályozás, hogy aki a KHR-listán már adósságait törlesztett adósként szerepel, az jogosult a babaváró támogatás felvételére, tehát én azt javaslom mindenkinek, hogy ha ilyen helyzetben van, akkor éljen a jogosultságával, semmi olyan szabályozás nincs, ami ezt tiltaná vagy akadályozná" - figyelmeztetett Novák Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×