Nyitókép: Pixabay

A béremelés és a boltbezárás sem enyhítette az eladóhiányt

Infostart
2019. június 27. 16:17
Hiába a három éve tartó két számjegyű béremelés a boltosoknál, nemcsak a forróság, hanem az eladóhiány miatt is izzadnak a tulajdonosok.

Az utóbbi három évben tízezerrel csökkent a boltok száma. A korábban ott ügyködőkről nincs hír, azt viszont tudni lehet, hogy megcsappant a boltokban foglalkoztatottak száma - emlékeztet a blokkk.com portál, amely megnézte, mennyi álláshirdetés van jelenleg a Magyarországon jelenlévő nagy láncoknál.

A legtöbb munkát és a legnagyobb létszámot az élelmiszer-kereskedelem igényli, nem véletlen, hogy itt vannak a legnagyobb számok. A portál megnézte az iparcikkes áruházakat is, ahol szintén keresnek eladókat, de ott kisebb mértékben.

Meghirdetett üres pozíciók száma:

A portál emlékeztet, hogy a betöltetlen álláshelyek aránya csúcsra kúszott 2019 elején:

A foglalkoztatottak csoportján belül egyébként az alkalmazottak száma 13 ezer fővel esett, tehát az összlétszám miattuk csúszott lefelé, azzal együtt, hogy

  • egy év alatt háromezerrel csökkent a boltok száma, és
  • egy év alatt mintegy 30 ezer forinttal emelkedtek a bérek.

A bérek 2016-hoz képest egyébként 90 ezer forinttal (47 százalékkal) 283 ezer forintra emelkedtek a kiskereskedelemben, és 87 ezer forinttal (56 százalékkal) 241 ezer forintra az eladóknál.