Nyitókép: Sóki Tamás

Késik az aratás, és még mindig van egy nagy kérdőjel

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2019. június 26. 15:15
Idén legalább két hetet csúszik az aratás, elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés. Az InfoRádióban nyilatkozó szakember arról is beszélt, hogy legalábbis kétesélyes a következő időszakban aratott gabona minősége.

Hagyományosan Péter, Pál napján kezdődik az aratás Magyarországon, de idén legalább két hetet fog csúszni az aratás - vélekedett az InfoRádióban Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. De a helyzet bizonytalan.

"Az elmúlt időszakban a hűvös május miatt nem érett be úgy a termés, ez késlelteti a dolgokat. Ugyanakkor

az eső miatt felázott a talaj, nem lehet rámenni a kombájnokkal.

Mindez alapján ítéljük úgy, hogy késni fog az aratás" - részletezte Halmos Gábor, aki közvetett jeleket is lát: a betakarítás előtt szoktak náluk raktárügyekben érdeklődni náluk, de most ezek az érdeklődések egyelőre késnek.

A minőség is többesélyes. Ha a következő időszakban száraz, napsütéses idő jön, jó minőségű termés lesz, magas sikértartalommal, ha viszont eső jön, az "kimossa a sikért" és a talaj laza is marad,

átlagos vagy az alatti termésre lehet számítani.

A nagyvilágban egyöntetűen jó a helyzet, Oroszországban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban jó minőségű és bő a termés, hozzájuk képest a magyar esélyek mindenképpen rosszabbnak látszanak Halmos Gábor szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Késik az aratás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást