Már csak két és fél év, jön a gondtalan adriai nyaralás

Infostart
2019. június 25. 20:31
A lehető leggyorsabban bevezetné az eurót Horvátország, a kritériumok többségének meg is felel, de leghamarabb 2022-ben fizethetünk euróval az Adrián.

Közép-Európában elég vegyes az euró megítélése, Szlovénia és Szlovákia már rég bevezette a közös fizetőeszközt, a cseh, a lengyel és a magyar kormány terveiben azonban ez egyelőre nem szerepel. Horvátország sokkal pozitívabban áll a dologhoz, ami persze nem is csoda, hiszen a gazdasági teljesítmény ötödét a turizmus adja, ennek a szektornak pedig igencsak jól jönne, ha az országba látogatóknak nem kellene pénzváltással bajlódniuk - írja a G7.

Az eurózónához történő csatlakozásra azonban legalább két és fél évet azonban még várniuk kell. Ha minden jól megy, Horvátország jövőre csatlakozhat az euró előszobájaként emlegetett árfolyam-stabilitási mechanizmushoz, ahol legalább két évet kell eltöltenie, mielőtt bevezetheti a közös fizetőeszközt.

A kuna árfolyamával nem lesz gond, mert a 90-es években a német márkához, majd az euróhoz kötötték, vagyis lényegében már rég lemondtak a jegybanki politika szabad alakításáról a stabilitás érdekében. A bevezetés feltételei közül az államadóssággal gyűlhet meg leginkább Horvátország baj.

Az euróbevezetés társadalmi támogatottsága mégis csak 52 százalék, sokan attól tartanak ugyanis, hogy elszállnak az árak az euró átvétele után.