eur:
393.46
usd:
367.9
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Szivárvány ível egy öntözés alatt álló borsótábla felett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári határában 2009. május 13-án. A környéken áprilisban átlagosan mindössze négy milliméter csapadék hullott, az ezt megelőző kettő hónapban is csak alig több mint tíz milliméter. A növénytermesztéssel foglalkozó tiszavasvári Pentaker Kft. a művelése alatt álló hétszáz hektárból háromszázat tud folyamatosan öntözni. Egy alkalommal háromszáz köbméter vizet juttatnak egy hektárra, ami a párolgási veszteséget nem számítva harminc milliméter csapadéknak felel meg. Ennek költsége hektáronként tizenötezer forint.
Nyitókép: Balázs Attila

Ezt találta ki a kormány a csapadék hektikus érkezésére válaszul

Egyre kiszámíthatatlanabb lesz a csapadék alakulása a következő évtizedekben - mondta az InfoRádióban a sivatagosodás és aszály elleni világnap kapcsán az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára, aki szerint az öntözésfejlesztés lehet a megoldás.

Az ismert klímamodellek alapján a következő évtizedekben folyamatosan növekedő átlaghőmérséklettel és kiszámíthatatlan csapadékeloszlással számol az Agrárminisztérium is.

Mint Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta, a víz jelenléte a magyar mezőgazdasági termelés szempontjából kulcskérdés, ezért tudatos vízgazdálkodással törekedni kell arra, hogy a hektikusság miatti kockázatok csökkenjenek.

"A klímaváltozás a mezőgazdaság szempontjából nem annyira jövőidő, most is megéljük, az elmúlt fél év jól mintázza, hogy mire számíthatunk.

Ősztől májusig érdemi csapadék nem esett, utána viszont sokkal intenzívebb, tehát arra kell készülnünk, hogy át kell alakítani az agrárkultúránkat" - hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Mint beszámolt róla, a kormány ehhez kapcsolódva egy olyan öntözésfejlesztés-beruházási csomagot fogadott el, aminek révén a felszíni vízkészletek tekintetében évente 17 milliárd forintért létesül a gazdákhoz a vizet eljuttató infrastruktúra, ezáltal lehetővé válik több százezer hektárnyi terület öntözése.

"Ezen kívül új támogatási struktúrával arra ösztönözzük a termelőket, hogy közösségekben gondolkodjanak és fejlesszenek, működtessenek öntözési struktúrákat"

- hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×