eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Bevásárlókocsik a győri Tesco hipermarket áruház előtt 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Vasárnapi boltzár - itt a következő lépés

Minden fél nyitott a vasárnapi nyitva tartás korlátozására, első körben egy konzultációs fórum napirendjére kerülhet.

Hamarosan a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma (VKF) elé kerülhet az áruházak vasárnapi nyitvatartásának kérdése. Az önszabályozáson alapuló, egységes változtatásra a cégek nyitottnak mutatkoznak a munkaadói oldalon, a munkavállalók pedig üdvözölnék a számukra kedvezőbb, rövidített munkaidőt – mondta a Magyar Nemzetnek a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete munkaerőpiaci tapasztalataik alapján azt javasolja a kereskedelmi vállalatoknak, hogy közös üzletpolitikai döntéssel rövidítsék a vasárnapi nyitvatartásukat 2, 4 vagy 6 órával, ami a dolgozóhiányos területen több szempontból optimális megoldás lenne.

Palkovics Imre szerint a cégek elfogadhatónak tartják a felsorolt szempontokat, és egyetértenek azzal, hogy jó lenne újragondolni a hét utolsó napján jellemző működést a gazdaságosabb munkaszervezés és a színvonalas kiszolgálás érdekében.

A napilap megkérdezte az áruházláncokat is, hogy állnak a vasárnapi üzemeléssel, és a jogszabály 2016-os eltörlése óta miként alakul a nyitvatartás a hét utolsó napján.

  • Tesco: az áruházak nyitvatartását a vásárlói igényekhez igazodva folyamatosan felülvizsgálják és alakítják. A 204 áruházból 194 vasárnap is nyitva van. Van, amelyik 0–24-ben elérhető, a többi reggel 6-kor, 7-kor vagy 8-kor nyit, és mérettől, elhelyezkedéstől függően – vásárlói igényekhez is igazítva – 16 és 22 óra között zár.
  • Auchan: 2016 áprilisától minden áruházban a korábbi nyitvatartásra állt vissza. A 24 Auchan-üzlet reggel 7-kor vagy 8 órakor nyit, és jellemzően este 8, 9, illetve 10 órakor zár be vasárnaponként.
  • Spar: a 382 saját üzemeltetésű egységből 24 tart zárva vasárnap. A legtöbb üzlet 7, illetve 8 órakor nyit és 13, illetve 18 órakor zár be.
  • Lidl: 2016. áprilisa óta mind a 181 áruházát 7–17 órai nyitvatartással működteti a hét utolsó napján.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×