eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Bige László: összehangolt támadás a leállíttatás

Oligarchikus maffiatámadásnak tartja az ország 5. leggazdagabb embere, a Bige Holding tulajdonosa a cég szolnoki műtrágyagyárának leállítását és a cégei ellen zajló más vizsgálatokat. Bige László az InfoRádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy még nem adja fel a küzdelmet a gyárért.

Május 31-én döntött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szolnoki műtrágyagyár esetében a termelés felfüggesztéséről. "Nem is a hivatal döntött, hanem ők is parancsba kapták" - mondta az InfoRádiónak Bige László nagyvállalkozó, a Bige Holding tulajdonosa.

"Nélkülözi a jogalapot, törvénytelen és nem is szabályos még a határozat megírása sem, hiszen olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyekben ők felbujtók, minket pedig bűncselekmény elkövetésére szólítanak fel" - vélekedett a vállalkozó.

A gyár rendelkezik minden katasztrófavédelmi, tűzvédelmi és környezetvédelmi engedéllyel is, szögezte le, hozzátéve, hogy 13-15 alkalommal vizsgálta a céget a katasztrófavédelem és a Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly novembertől mostanáig. Arról is beszélt, hogy több mint 20 éve az övé a gyár, azóta nem történt olyan eset, ami miatt környezetvédelmi bírságot kellett volna fizetniük, és nem volt egyetlen tragikus baleset sem a vállalatnál.

"Ilyen gyorsan nem adjuk fel, még van jogorvoslati lehetőségünk, ezzel élni fogunk"

- jelentette ki Bige László azzal kapcsolatban, hogy az ellehetetlenítés ellenére kivonul-e az üzemből. "Amit leírtak, az teljesen törvénytelen, ezért el fogunk menni a közigazgatási bírósághoz, ahol nyolc napon belül döntenek majd a beadványunkról".

Szeretné elkerülni a több száz ember elküldését. "Ez a gyár több mint 70 éve működik, nem lehet így vége. Ráadásul ez Európában példátlan, ilyen még nem fordult elő, hogy hozzanak egy határozatot arról, hogy zárjuk be a gyárat, és nem mondják meg, mikor indíthatjuk újra. Tulajdonképpen ellehetetlenítenek minket, hiszen élő szerződéseink vannak, nem tehetjük meg, hogy nem szállítunk. Ha megtesszük, hogy nem teljesítjük a szerződéseinket, akkor automatikusan tönkremegyünk" - részletezte a nagyvállalkozó.

Arra a kérdésre, hogy mennyi idejük lehet, ami még elviselhető veszteséget jelent, Bige László elmondta: a cég nyereséges, nagyon jó gazdasági állapotban van, de

"ennek vagy így, vagy úgy, de 10 napon belül vége kell hogy legyen"

- fejtette ki Bige László.

Összehangolt, "oligarchikus maffiatámadás" zajlik, ami a személye ellen irányul; nem csak ebben az ügyben támadják, folyik ellenük számos más hatósági eljárás is - mondta, és úgy vélte, hogy mivel gazdaságilag nem kikezdhető, ezért "megunták a várakozást és most a hatóságokkal próbálják meg" ellehetetleníteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×