eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Több adó is megszűnik Magyarországon

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma - mondta az adóügyi államtitkár. Izer Norbert közölte: öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, jövőre pedig újabb négy következik.

Az adórendszer átalakítására készül a pénzügyi kormányzat – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Izer Norbert leszögezte: az adópolitikai lépéseket két fontos szempont vezérli. Az egyik az adómérséklés, a másik az egyszerűsítés, az adminisztratív feladatok csökkentése.

Az államtitkár szerint az adminisztrációs terhek igazi mérséklését az adók számának drasztikus csökkentése hozza majd el, és a 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus lesz, mint a ciklus elején volt. Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza. Azóta öt adót vezetett ki a kormányzat:

  • a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni,
  • 2019. január elsejétől megszűnt a hitelintézeti különadó és
  • a kulturális adó,
  • a baleseti adó a biztosítási adóba,
  • az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be.

Jövőre további négy adónem szűnik meg: egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerőpiaci járulék. A negyedik megszűnő tehertípus az egyszerűsített vállalkozói adó lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×