eur:
394.36
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Titkos olajmezőt találtak Magyarországon

Magyarország teljes kőolaj-szükségletének akár tíz százalékát is kielégítheti az a kőolajmező, amit az Ormánság nyugati szélén, közel a Dráva-parti síksághoz fedeztek fel.

A környéken már több közmeghallgatást tartottak, és a beruházók szerint az utóbbi harminc évben nem találtak Magyarországon ehhez fogható lelőhelyet. - írja a G7.hu. A Magyar Horizont Energia Kft. és a TDE Services Kft. amerikai-magyar együttműködésben találta meg a 2016-ban megszerzett, Baranya megye délnyugati részén található lakócsai koncessziós területen az óriási olajmezőt, miután már 1999 óta kutatott a térségben.

Hamarosan a napi 11 ezer hordó kőolajat is elérheti a termelés, ami csaknem annyi, mint az utóbbi évek teljes magyar termelésének átlaga. A beruházás részeként Szigetváron egy tízállásos olajlefejtőt építenek, hogy vonaton szállíthassák tovább a kőolajat. A főgyűjtő kapacitása a beruházás második lépcsőjében már napi 2250 tonna lenne, azaz 15 ezer hordó kőolajra és még 360 ezer köbméter földgázra bővül. A kutak pedig egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap. Harminc kút esetén akár napi 14,2 ezer hordó is lehet termelés.

A helyi falvak némelyike egyenként százmillió forintos iparűzési adóbevételhez juthat a beruházásnak köszönhetően, de túl nagy gazdasági lökésre aligha számíthatnak, és egyelőre főleg a megnövekedett teherforgalmat érzékelik belőle.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×