Nyitókép: Pixabay.com

Megelőlegező szocpol - tízezer gyermek hiányzik a rendszerből

Infostart
2019. június 3. 09:08
A megelőlegező szocpol idején a vállalt gyerekek nagyjából negyede nem született meg - írja a Napi.hu a Pénzügyminisztériumtól közérdekű adatigénylés útján hozzájutott adatok alapján.

Több mint 41 ezer megelőlegező szocpol-szerződést kötött az állam 2001 és 2009 között, a szerződők negyede nem teljesítette a feltételeket. Az állam helyett a bankok ellenőrzik, mire használták a családok az állami támogatást - írja a Napi.hu.

Az elemzés kitér arra, hogy a főszabály szerint a házaspárok első gyerekének négy, a másodiknak nyolc éven belül kellett volna megszületnie, vagyis ezek a szerződések már nagyrészt lejártak. Ha a pár nem teljesíti időben a gyerekvállalást, akkor az állam által a vállalási időszak alatt a hitelintézet számára teljesített kamat-, és költségkifizetéseket vissza kell fizetnie a költségvetés javára.

Az állam csak ritkán ellenőrizte a banki gyakorlatot, azt is a hitelintézetekre bízta, jelentsék a szabálytalanságokat, de ez nagyon ritkán történt meg. A Pénzügyminisztérium számára 2008-tól rendelkezésére álló adatok alapján a lakástámogatási hatóságok csak 5 600 esetben folytattak le állami támogatás visszakövetelésére irányuló eljárást, és 2008-tól mindössze 1 500 esetben született visszafizetésre kötelező hatósági határozat amiatt, a szerződésben vállaltak nem teljesítése miatt.

A lap arról is ír, hogy a korábbi szocpol tanulsága alapján a kiszórt milliók visszakövetelése nem biztos, hogy könnyű lesz. A hitelintézeteken keresztül a 2009 óta tíz év alatt 654,65 millió forintot utaltak vissza a családok, a Magyar Államkincstárba ennél több, 14,28 milliárd forint jutott vissza 2008 és 2018 között. A lakástámogatást igénybe vevőkkel szemben fennálló állami követelés összege ennek a duplája - írja a Napi.hu.