Nyitókép: Pixabay.com

Óriási változások jönnek szombattól

Infostart
2019. június 1. 08:00
Megint több jogszabály változik 2019. június elsejével. Elindul a szuperállampapír és kamatadómentesek lesznek a lakossági állampapírok.

Sok minden megváltozik június elsejétől, a napi.hu összeszedte a legfontosabbakat:

  • Június elseje szombatra esik, ezért csak hétfőtől lehet vásárolni az új állampapírt. Százmilliárd forintnyi Magyar Állampapír Pluszt tervez eladni az Államadósság Kezelő Központ már az első héten. A MÁP Plusz fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd évente 50 bázisponttal növekszik a kamat, vagyis az ötödik év végén eléri a 6 százalékot. Ezzel egymillió forintos befektetés esetén öt év alatt 273,5 ezer forintos hozam írható jóvá.
  • Adómentes lesz a lakossági állampapírok kamatjövedelme. Ez a szombattól kibocsátott állampapírokra vonatkozik.
  • A Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (NTAK) júliustól áll fel, ám a regisztráció már most szombattól elindul. A tervek szerint az online adatszolgáltatási rendszert fokozatosan vezetik be a magyarországi szálláshelyeken.
  • A Széchenyi pihenő (Szép) kártyákon az összegek mostantól nem évülnek el, megmaradnak a munkavállalók számláján, csupán a kibocsátó havonta 3 százalék díjat vonhat le belőlük.
  • Mobilalapú jegyet lehet már venni a reptéri buszokon (100E, 200E). A következő körben azt szeretnék - a tervek szerint szeptembertől -, hogy mobiltelefonon meg lehessen vásárolni a BKK minden termékét, minden járatra. A teljes e-jegyrendszer 2020 végére, 2021 elejére készülhet el.
  • A jegybank külföldi irodáinak munkatársai június 1-jétől Budapesten folytatják tevékenységüket. Az MNB még 2014-ben hozta létre a külföldi kapcsolattartó irodáit. Az intézmény szerint az irodák a feladatukat elvégezték, a munkatársak felépítették, illetve megerősítették a társ- és partnerintézményekkel a szakmai együttműködést.
  • Kína megemeli több ezer amerikai importcikk pótvámját június 1-jétől. Peking tavaly szeptemberben vetett ki 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre.