Nyitókép: Pixabay.com

Akár "profilváltásra" is kényszerülhetnek a gazdák, ha a sár elönti a mellettük lévő utat

Infostart
2019. május 23. 22:24
A Magyar Közút bejelentést kapott a Görcsöny és Baksa közti út folyamatos sár alá kerülése ügyében, a válasznak sokan nem fognak örülni.

A hétfői, keddi záporok, zivatarok miatt a földekről rengeteg sár és iszap került a kisebb utakra, a Görcsöny és Baksa közti út Baranya megyében például rendszeresen "elbújik". Van megoldás, de az nem a legegyszerűbb - derül ki a Bama.hu összeállításából.

A sár e hét elején is hömpölygött, majd állt az úton, amire reagálva a Magyar Közút a lapnak elmondta, a kezelésükbe tartozó állami utak mellett található árkok az országos közúton "keletkező" vízmennyiség elvezetésére vannak méretezve;

a környező, magasabban fekvő földekről lezúduló hatalmas mennyiségű víz elvezetéséről a terület gazdájának kell gondoskodnia.

A cég kapcsolatban van a Növény- és Talajvédelmi Hatósággal, akikhez a környező földekről lezúduló iszap- és sárfolyásokat jelentik, akik akár hatósági eljárást kezdeményezhetnek a tulajdonos(ok) felé, és

más talajművelési módozatot, más növénykultúra termesztését is előírhatják.

Ha a helyzet olyan súlyos, hogy érinti a burkolatot is, ilyenkor sebességkorlátozást kell bevezetni az érintett útszakaszon, de szélsőséges esetben az országos közút lezárására is sor kerülhet.