Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Családvédelmi akcióterv: újabb kedvezményt kaphatnak a nagycsaládosok

Infostart
2019. május 17. 11:22
A három vagy több gyermeket nevelő szülők nagyobb támogatást kaphatnak a jelzáloghitelük csökkentéséhez.

Felvetődött a családvédelmi akcióterv egyik elemének módosítása, mivel a nagycsaládosok jelzáloghitel-csökkentési programja miatt nagy a felzúdulás az érintettek körében - írja az mfor.hu. A három vagy több gyermeket nevelő szülők között diszkriminál az akcióterv részeként elfogadott jogszabály aszerint, hogy a családok mikor adták be a kérelmüket a jelzáloghitelük államilag támogatott csökkentésére.

A jelenlegi tervezet szerint a harmadik vagy a következő, 2017. december 31.-ét követően született gyermek után biztosít 4 millió forintot az állam a jelzáloghitel mérséklésére, akiknek a szülei 2019. július 1-től nyújtják be az igényüket. Akik viszont hamarabb, tehát például tavaly nyáron kérték ezt a támogatást, csak a jelenleg még hatályos jogszabályok szerinti 1 millió forintot igényelhetik.

A döntés több ezer családot érint kedvezőtlenül, akik már éltek a lehetősséggel vagy elindították a támogatás megszerzéséhez szükséges eljárást. Petíciójukkal a kormányhoz, valamint a jogegyenlőség felett őrködő intézményekhez fordultak, mert őket hátrányosan különbözteti meg a jogszabály, és nekik is járna a 4 millió forintos kedvezmény.

Az egyik érintett szülőt az EMMI irodavezetője arról tájékoztatta, hogy megvizsgálják a kérdéses jogszabályt. "Őszintén megértem a levelében leírtakat. A tárcánkhoz e témában beérkező nagyszámú megkeresés miatt szakfőosztályainknál kezdeményeztük a 337/2017.(XI.14.) Korm. rendelet 2019. július 1-jétől hatályba lépő rendelkezéseinek felülvizsgálatát" - derül ki a levélből.