eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy István agrárminiszter (b) és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a cég tervezett beruházásának leendő helyszínén Hegyeshalom és Bezenye határában  2019. március 19-én. A helyszínen Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában. A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia központot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Nagy István: jelentős változásra készül a hazai agrárium

Fordulat előtt áll a magyar zöldség-gyümölcs ágazat, újszerű eljárások nélkül nem lehet sikeres a hazai termelés - közölte az InfoRádióban az agrárminiszter. Kiemelte: a gyümölcsösök számára az utolsó pillanatban, de még jókor érkezett a májusi eső.

A XX. század technológiájával nem lehet a XXI. században sikeresnek lenni - állapította meg az InfoRádióban Nagy István agrárminiszter.

"Nagy vállalkozásra készülődik az agrárium, kifejezetten a kertészet terén, a zöldség-gyümölcs termesztésben. Nem tudunk megfelelő árualap, feldolgozás, logisztika és piacra jutás nélkül sikeresek lenni" - figyelmeztetett a tárcavezető.

Magáról a vállalkozásról elmondta, 1 milliárd eurós összeg felhasználására készül az agrárium, kifejezetten a technológiai átállás céljával.

"Azokat a félelmeket, amelyek korábban felmerültek a hazai vállalkozókban, sokkal inkább az együttműködés keresésének optimizmusa váltotta fel, kereste mindenki azt a lehetőséget, hogyan tudna partnere lenni ennek az új együttműködésnek, és hogyan tudna ő is európai piacokhoz jutni a saját termékével" - értékelte a helyzetet Nagy István.

2022-re teljesen megépülhet 48 hektárnyi üvegház, 30 hektárnyi feldolgozóüzemi kapacitás és 50 hektárnyi logisztikai bázis.

Az utolsó pillanatban érkezett esőt hasznosnak nevezte, reméli, nem lesz nagyobb kára a tavaszi időjárásnak, ami előbb túl száraz, majd igen csapadékos volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×