Nyitókép: Pixabay

Európai rekord a magyar gazdaságban

Infostart
2019. május 7. 09:02
A magyar GDP hozzáadott értékének 51 százalékát külföldi nagyvállalatok adják, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban.

Hazánkban a külföldi cégek termelik meg a hozzáadott érték 51,4 százalékát, ami a legmagasabb Európában, és ebben a számban nincs benne a pénzügyi szektor - írta az Eurostat friss adatai alapján a novekedes.hu.

A külföldi hozzáadott érték nagy aránya egyrészt a függőségünket mutatja, másrészt azt, hogy a külföldi nagyvállalatok és a hazai kkv-szektor termelékenysége között óriási a különbség. A multinacionális vállalatok ennyivel hatékonyabbak is a helyieknél:

az Európai Unióban a cégek 1,2 százalékával 25 százaléknyi hozzáadott értéket állítanak elő, ráadásul úgy, hogy az összes foglalkoztatottnak csak a 15,3 százaléka dolgozott ezeknél a társaságoknál.

A multik magas részaránya elsősorban az európai feltörekvő, azaz régiós országokra jellemző. A nyugat-európai országok jelentős része az EU-átlag közelében szóródik, vagy az alatt alakul.

Botos Katalin közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritája szerint nem volt olcsó nekünk a külföldiek idecsalogatása, sok adó- és egyéb kedvezményt kaptak. Több okot is felsorol még:

- alacsony munkaerőköltség

- a már 9 százalékra csökkentett társasági adó

- iparosítási politika (jelentős tőkebevonásra alapozták a magyar gazdasági fejlődést)

- Magyarországon alacsony az élőmunka részesedése a megtermelt új értékből, vagyis a tőke-munka közötti osztozkodásban a munka maradt háttérben (Nyugat-Európában ez az arány 40/60 a munka javára, addig nálunk fordított a helyzet)