Nyitókép: Pixabay

A magas árak állíthatják meg az üzemanyag-fogyasztás növekedésének ütemét

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2019. április 17. 19:21
Az első negyedévben 328 millió liter benzin fogyott el Magyarországon, ami a fogyasztás 6 százalékos bővülését jelenti - ismertette a legfrissebb adatokat a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a mostani, magasabb árak miatt a következőkben nem bővül majd ilyen ütemben az üzemanyagfogyasztás.

Továbbra is látványosan emelkednek az üzemanyag-fogyasztási adatok – mondta a főtitkár. 2018 első három negyedévéhez viszonyítva az idei első negyedévben a motorbenzin közel 6 százalékos, a gázolaj pedig közel 10 százalékos növekedést ért el a Magyar Ásványolaj Szövetség töltőállomásain.

Előbbiből 328 millió, utóbbiból 554 millió litert forgalmaztak – emelte ki Grád Ottó.

A növekedés jelentős részben a gazdasági bővülésnek köszönhető,

hiszen a – forgalom közel 2/3-át jelentő – dízelt főként a szállítás, a közlekedés, az ipar és a mezőgazdaság használja, a magánszemélyek által vásárolt mennyiség kisebb arányú.

A tavaly év karácsonyakor regisztrált mintegy 50 dolláros kőolaj-világpiaci ár óta erős árnövekedés jellemző, emögött azonban még az alacsonyabb átlagár húzódott meg. Ezért a következő negyedévben ekkora növekedési arány már nem lesz tapasztalható – tette hozzá a szakértő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Üzemanyag-fogyasztás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást