Nyitókép: Pixabay

Növekszik a bankkártyás visszaélésekkel okozott kár

Infostart
2019. április 9. 08:46
Az online vásárlásoknál fordul elő a legtöbb kártyacsalás.

Több mint 37 százalékkal növekedett a tavalyi harmadik negyedévben a bankkártyás visszaélésekkel okozott kár a kibocsátói oldalon. A legtöbb káresemény az internetes vásárlásokhoz, és leginkább a határon átnyúló tranzakciókhoz kötődik.

Az egy évvel korábbihoz képest számottevően növekedett a bankkártyás visszaélések száma és értéke 2018 harmadik negyedévében, s ebben az interneten lebonyolított tranzakcióknak a legnagyobb a szerepük – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján a Világgazdaság.

A jegybank adatai szerint a kibocsátói oldalon 15,6 ezer visszaélést regisztráltak július eleje és szeptember vége között, ami 60 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Nőtt a visszaélésekkel okozott kár összege is: egyetlen negyedév alatt 407,7 millió forintot ért el, ami éves alapon 37,6 százalékos emelkedés.

Az MNB közlése szerint továbbra is jellemző, hogy a visszaélések elsősorban a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, főként internetes vásárlási tranzakciókban történnek:

darabszámuk alapján mintegy 80, értékben pedig a visszaélések mintegy 83 százaléka köthető ehhez a forgalomhoz.