Nyitókép: Pixabay.com

Nagyot ugranak most az üzemanyagárak

InfoRádió
2019. április 4. 08:01
Újabb áremelés várható a benzinkutakon - véli az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás arra figyelmeztetett, hogy a kőolaj drágulása és az erős dollár a következő napokban még tovább emelheti az üzemanyagok árát.

Legutóbb szerdán emelkedtek az árak - a benzin 9 forinttal drágult, a gázolaj 5 forinttal -, pénteken pedig a Mol bruttó 6 forinttal emeli a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Ezzel a benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé 398 forintra nő.

A kőolaj világpiaci árának emelkedése, a dollár árfolyamának erősödése, valamint a forint dollárral szembeni gyengülése okozza az újabb áremelkedést - mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A Brent típusú kőolaj ára szerda délutánra 69,57 dollárra emelkedett.

Ez jelentős növekedés - emelte ki az elemző. A december eleji mélypont óta (akkor 50 dollár alatt is volt a Brent ára) masszívan emelkedik az olajár, a folyamat az utóbbi két hétben kissé fel is gyorsult. Az áremelkedés mögött csak részben áll az olajkartell legutóbbi megállapodása és annak betartása. 2018 november végén az OPEC+ megállapodás csökkentette az OPEC-tagállamok, Oroszország és a velük szövetséges országok kibocsátását. Ez mintegy 1,8 mililó hordó/nappal esett vissza azóta, a 2018 végi napi 32 millió hordó helyett egy 30,2 millió hordó körülire szintre. A visszaesés oka két ország, Venezuela és Irán nehéz helyzete.

A piaci várakozásokban további áremelkedés látszik, aminek a főbb oka inkább egy amerikai folyamat

- mutatott rá Pletser Tamás. Az amerikai energiaügynökség napokban kijött jelentése szerint ugyanis januárra gyakorlatilag megállt a palaolaj-termelés felfutása, sőt januárban némi visszaesés is tapasztalható. Ezzel párhuzamosan az amerikai fúróberendezések száma is csökkent az utóbbi időben, vagyis elmondható, hogy megtorpant az ország palaolaj-termelése, ami viszont szintén fontos tényező a kőolaj árának emelkedésében.

Az elemző szerint rövid távon még emelkedhet a kőolaj ára, de úgy vélte, hogy a mostani, 65-70 dollár körüli árszint lesz az idei átlagár.

Pletser Tamás nem tartja valószínűnek, hogy a Brent ára 80 dollár fölé emelkedjen idén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A korlátozás emeli az árat - Pletser Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást