Nyitókép: Pixabay

Megszűnt egy magyarországi távközlési szolgáltató

Infostart
2019. március 19. 12:41
Március elején végleg megszűnt a 90-es évek egyik legsikeresebb alternatív távközlési cége, az Externet Zrt., mely 23 évnyi működés után mintegy 8000 ügyfelet hagyott hátra, ők a Comnica Kft-hez kerülnek.

Március elején megszűnt hazánk egyik legrégebbi, 1996-ban alapított alternatív távközlési cége, az Externet Zrt. - írta a hvws.hu. A társaság ügyfeleit és eszközállományát a Comnica Kft. vette át, mostantól ez a cég biztosítja többek közt a Vodafone Magyarország vállalati ügyfelei számára kínált vezetékes számokat.

A magyar tulajdonosi körrel, Kft-ként alapított Externet eleinte modemes internetszolgáltatást kínált, majd a Telekom (akkor még Matáv) xDSL infrastruktúráján keresztül szélessávú internetet is értékesített, mint megannyi más alternatív távközlési cég. A cég később kábelnet-szolgáltatást is kínált az előfizetőknek, szintén a Telekom viszonteladójaként.

Az Externet a kezdeti fellendülés után nem tudtak robbantani, és bár a cég 2013-2016 közötti működése adózás utáni profittal zárult minden évben. De ez nem változtatott a tényen, hogy a vállalat hatalmas, mintegy 900 millió forintos adósságot görgetett maga előtt, ezt pedig a néhány tízmilliós nagyságrendű profitból nem tudta érdemben csökkenteni. 2017-ben csődvédelmet kértek, de a társaság anyagi helyzetét nem sikerült rendezni.

Ügyfeleiket az elmúlt hetekben értesítették a változásról, és mostanra a hivatalos bejelentés is megérkezett a Comnicától.

Az Externet szolgáltatásait és ügyfeleit átvevő Comnica contact center és ügyfélkapcsolati megoldások fejlesztésével és internet alapú hangszolgáltatások kereskedelmével foglalkozik. 18 éve aktív szereplője a telekommunikációs piacnak, szolgáltatásait 40 országban értékesíti, rendszerein több mint 100 nemzetközi és hazai hálózatot kapcsol össze.