eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Szinte felrobbant az építőipar

29,1 százalékot nőtt a termelés 2018 januárja és az idei év eleje között - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb számaiból.

Januárban az építőipari termelés 29,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami a rendkívüli hideg ellenére tavaly július óta a legnagyobb növekedés.

Az épületek építése 28,2, az egyéb építményeké 32,2 százalékkal nőtt

- jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az épületeknél ipari és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést - tette hozzá a jelentés.

Az előző havihoz mérve 9,8 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

A januárban kötött új szerződések építési volumene 16,9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbiaknál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,8 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek körében ipari, kulturális és sportlétesítményekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállománya 1,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor 106,5 százalékos szárnyalást mutatott. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 7,4 százalékkal kisebb volt, mint 2018. január végén, amikor 157 százalékkal múlta felül az előző évit.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×