eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Jelentős jogszabályváltozások jönnek a földügyekben

Egy szabály szinte gúzsba köti a magyar agráriumot, megszüntetésével több területen is javulhat a helyzet.

A földvagyon, a vadállomány, a vizek és az erdők elválaszthatatlan egysége Magyarország nemzeti kincse, ezért Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős nemrégiben kinevezett államtitkára az egyik legfontosabb feladatának tartja az egyes területek gazdálkodási összhangjának biztosítását.

Zambó Péter elmondta, hogy az államtitkárság alá tartozó területek az elmúlt időszakhoz képest nem változtak, azon belül továbbra is a földügyekért, az erdő- és vadgazdálkodásért, a halgazdálkodásért felel, de jelentősebb jogszabályváltozások csak a földügyek területén várhatók a közeljövőben. Ezen a területen kiemelt feladat az osztatlan közös tulajdonforma megszüntetése, amely közel 2,5 millió hektár területet érintve szinte gúzsba köti a magyar agráriumot. Az osztatlan közös tulajdon részarányának csökkentésétől jelentős termelékenység-javulást várnak a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban is.

Erdősítés jöhet

Az államtitkár az erdőgazdálkodás fontos feladatának tartja az ország fával borított területeinek növelését, amely nemcsak az új erdők telepítését, hanem út menti fasorok, védő erdősávok, parkerdők kialakítását is jelenti. Ezeknek nagy szerepük van a környezeti állapot javításában és a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében is - mondta.

Kifejtette, a magyar erdőterület már most a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé tartozik, ezért célkitűzései között szerepel az erdei turizmus további fejlesztése is. Újabb turistaházak felújítását, kerékpározható utak kijelölését, az erdei kisvasúthálózat bővítését tervezik. Mindezek mellett hangsúlyt fektetnek az erdészeti oktatás fejlesztésére, valamint ismeretterjesztő programok szervezésére, hogy a természeti értékeket megismerve, minél többen magukénak érezzék az erdők védelmét - sorolta.

Rendet tennének a vadkáros ügyek intézésénél

A vadgazdálkodásnál fontosnak nevezte a vadkárelhárítási protokoll bevezetését, a vadgazdálkodó és a földtulajdonos közötti ellentétek felszámolását. 2021-ben Magyarország Vadászati Világkiállítást rendez, ahol magas szinten szeretnék bemutatni a világszínvonalú magyar vadgazdálkodást, valamint a gasztronómiát, az erdőgazdálkodást és a természetvédelem eredményeit - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×