eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Barcza György: kamatmentessége miatt sokkal vonzóbb lesz a lakossági állampapír

A Pénzügyminisztérium javaslata alapján eltörölnék a június 1-e után kibocsátott lakossági állampapírok esetében a kamatadót. A babakötvénynél is változásra számítanak, most ez a legjobban kamatozó magyar állampapír.

A 2019 június 1-je után kibocsátott állampapírok után várhatóan nem kell megfizetni a 15 százalékos kamatadót. Praktikusan ez azt jelenti, hogy a hozam mértéke 100 százalékban a befektetőnél marad - emelte ki az InfoRádióban Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

A kormányzati cél öt év alatt megduplázni a magánszemélyek által birtokolt lakossági állampapírok számát. Ez azt jelenti, hogy 10 ezer milliárd forint fölé szeretnék vinni ezt az állományt. "A kamatadó a becslések szerint 13-17 milliárd forintos megtakarítást jelent a magánszemélyeknek, ennyivel nagyobb kamatjövedelmet tudnak realizálni". Barcza György hozzátette: így a pénzügyi előny mellett az egyszerűsége miatt is sokkal vonzóbb lesz a lakossági állampapír, hiszen nem kell számolgatni, hogy a kamatadó levonása után milyen összeggel számolhat a vásárló.

Arról is beszélt, hogy a finanszírozási terv szerint idén legalább 800 milliárd forintos állománynövekedést szeretnének elérni a lakossági állampapír-piacon, ami az elmúlt 2 hónap adatai alapján reálisnak mondható.

A babakötvény a legjobban kamatozó magyar állampapír

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója beszélt a babakötvényekről is. A november-február közti négy hónapban 10 milliárd forinttal, 60 mililárd forintra emelkedett az állomány. Ez csaknem kétszer meghaladja az egy évvel korábban mért értéket. "Ez egy viszonylag aktív időszaknak tekinthető, hiszen sokan az év végi jutalmat fektetik be babakötvénybe - emelte ki Barcza György.

A kiemelkedő növekedési ütemet annak tulajdonítja, hogy megemelkedett a kamatszint, ami az éves átlagos infláció fölötti 3 százalékos kamatprémiumot is fizet. "Ez most a legjobban kamatozó magyar állampapír" - jelentette ki a szakember, felidézve, hogy tavaly 2,8 százalék volt az éves átlagos infláció, ehhez jött a kamatprémium, így idén 5,8 százalékos kamatot garantál a babakötvény.

Bíznak benne, hogy a növekedési dinamika fennmarad, és az idei év végére, 2020 elejére az állomány eléri a 100 milliárd forintos szintet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×