Nyitókép: CRAIG LASSIG

Gyilkos járványokat blokkol egy magyar cég

Infostart
2019. március 6. 12:35
Számos járványt meg lehetne úszni, ha élelmiszer-fertőzés esetén azonnal lekerülnének a polcokról a fertőzött termékek. Egy magyar hátterű cég blockchain-alapú élelmiszer nyomon követési megoldása népszerű kezd lenni Ázsiában.

Évente több százezer ember hal meg valamilyen élelmiszeripari megbetegedés miatt, ennek hátterében sokszor az is állhat, hogy ha egy betegség megjelenik például egy állatfarmon, hetek is eltelhetnek, mire a termelőtől származó áru lekerül a boltok polcairól.

Csak az Egyesült Államokban évente egymillió embert sújt a szalmonella, évente több mint 400 halálos áldozatot követelve. Néha még az is előfordul, hogy a piaci szereplők egyes esetekben átírják a termékeik feldolgozási dátumát azért, hogy az árut frissnek tüntessék fel - írja a Portfolio.

Mindezek nem új jelenségek, az élelmiszer biztonság mégis az utóbbi néhány évben került reflektorfénybe. Egyrészt az új (pl. DNS alapú) minőségellenőrzési technológiákkal jóval több fertőzésre derül fény mint korábban, másrészt a gyors megosztást lehetővé tevő platformoknak (Facebook, Twitter) köszönhetően pillanatok alatt széles körben elterjednek ezek a hírek.

Így erősödik az élelmiszeripari cégekre irányuló a vásárlói nyomás.

Több szolgáltató is a bitcoin "motorjához," a blockchainhez vagy blokklánchoz nyúlt, hogy az értékláncot ellenőrizhetőbbé tegye, ezek közül két nagyobb rendszer működik is élőben, egyet az IBM, a másikat pedig a magyar hátterű Te-Food üzemelteti.

A kettő közt a különbség az, hogy az IBM csak egy platformot fejlesztett, miközben a Te-Food egyedi azonosítókkal, ügyféloldali alkalmazásokkal is megtoldotta a rendszert. Lényegében úgy működik a megoldás, hogy különféle, egyéni azonosítók, például QR-kódok, jeladók, vonalkódok segítségével nyilvántartásba vesznek egy élelmiszert (lehet ez húsipari és növényi termék is) az előállító gazdaságban, majd minden egyes szakaszban, amíg a polcokig eljut (feldolgozás, szállítás, csomagolás, értékesítés, stb.) frissítik a termékek státuszát és azt, hogy milyen folyamatoknak vetik őket alá.

A szereplők a termékek útját valós időben nyomon is tudják követni a blockchain által biztosított rendszeren keresztül.