Rosszul teljesítettek tavaly a nyugdíjalapok

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2019. február 22. 06:01
Alacsony szinten, sőt a legtöbb porfólió esetében mínusszal zártak 2018-ban a nyugdíjpénztári alapok. Ennek hátterében az áll, hogy rossz a kamatkörnyezet és a tőzsdék sem teljesítettek jól – mondta az InfoRádiónak Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

A nyugdíjpénztárak az ügyfelek pénzét biztonságra törekvő módon fektetik be, hosszútávra, de vannak költségek, melyek csökkentik a hozamot – fogalmazott az InfoRádióban Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő. Tavaly mind a banki, mint az államkötvények kamatai nagyon alacsonyak voltak – tette hozzá.

Kiemelte: bár az Államadósság Kezelő Központ inflációkövető államkötvényeket kínál, ezek jelentős része azonban csupán magánszemélyeknek elérhető, így a prémium papírok a nyugdíjpénztáraknak nem állnak rendelkezésre.

A nyugdíjalapok portfóliójában lévő kötvényállomány egészen minimális pénzt hozott, talán 1 százalékot

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a költségek azonban szinte az egészet el is viszik.

Az óvatos, kiegyensúlyozott alapok bár biztonságosabbak, alacsony hozamot jelentenek, a merészebb megoldásokban azonban több a tőzsdei papír, például nyugati, esetleg egzotikusabb államok részvényei. A tavalyi év rossz volt a világ tőzsdéi számára, a hozamuk átlagban is negatív volt, a kínai és a török börze kiemelten rosszul teljesített.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rosszul teljesítettek tavaly a nyugdíjalapok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást