eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Kezdődik a magyar államadós-osztályzatok vizsgálata

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő összesen hat felülvizsgálatot tervez 2019-ben. A három globális hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot.

Az idei menetrendek alapján először a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat. A cég Magyarország első értékelési időpontját február 15-ére tűzte ki, ezután augusztus 16-án veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően az S&P várhatóan péntek éjjel, az európai és a fő amerikai piacok zárása után jelenti be döntését Londonban.

A Fitch Ratings február 22-én végzi el a magyar szuverén besorolások első értékelését, a második felülvizsgálatot pedig az S&P második időpontjával azonos napra tűzte ki.

A Moody's Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki: május 3-át és október 25-ét.

A három globális hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings "BBB mínusz", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal, vagyis a befektetési ajánlású kategória alapszintjén - tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch Ratings és az S&P egyaránt felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra, a Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása stabil.

A Fitch a térség szuverén adósminőségi mutatóiról összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében egyenes utalást tett arra, hogy az idén több közép- és kelet-európai ország adósminősítése javulhat.

A cég felidézte, hogy a közép- és kelet-európai régióban Magyarországgal együtt hét államadóst tart nyilván pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, adósosztályzatukról a Fitch valószínűleg idén döntésre jut.

A Fitch Ratings megfogalmazása szerint a pozitív és a negatív osztályzati kilátások 7:1 arányú regionális megoszlása "felfelé ható minősítési lendületet ad" a térségnek 2019-ben.

A cég a tágabb feltörekvő európai térségben Törökországra tart érvényben negatív kilátást.

A Moody's minap Londonban bemutatott legújabb átfogó térségi helyzetértékelésében azt állapította meg, hogy Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai általánosságban stabil hitelképességi helyzetben kezdték a 2019-es évet, de számolniuk kell azzal, hogy a külső környezet az idén kedvezőtlenebb lesz a tavalyinál.

A hitelminősítő az euróövezetben a tavalyi 2,1 százalékról 1,9 százalékra lassuló idei növekedéssel számol, és várakozása szerint ezt a lassulást a keleti EU-gazdaságok is megérzik.

A Moody's tanulmánya szerint ugyanakkor a cég által vizsgált nyolc keleti EU-tagállam, köztük Magyarország gazdasága a várható lassulás ellenére az idén is az Európai Unió átlagát meghaladó ütemben növekszik.

A Moody's a magyar gazdaságban 3,4 százalékos növekedést vár az idén a 2018 egészére általa becsült 4,3 százalékos GDP-bővülés után.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×