INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

fehérje

fehérjeszelet

protein

környezetvédelem

tudatos vásárlók egyesülete

Kellemetlen hírek is érkeztek a fehérjeszeletekről

Kellemetlen hírek is érkeztek a fehérjeszeletekről

A túlzott fehérjefogyasztásnak egészségkárosító hatása is lehet - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Tizennégy proteinszeletet vizsgált a közelmúltban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Ezek a termékek az elmúlt időszakban nagyon népszerűek lettek, és szinte minden boltban elérhetőek bárki számára.

"Alapvetően azt néztük, hogy mennyi fehérje, só és cukor van bennük. Abból indultunk ki, hogy egy nem élsportoló, átlagos kondíciójú embernek mennyi a fehérjeszükséglete, ez alapján pontoztuk a termékeket. A lista élén azok a termékek végeztek, amelyeknek kevesebb volt a fehérjetartalma, illetve kevesebb cukrot és sót tartalmaztak, ugyanis az volt az általános tapasztalat, hogy ezek a termékek részben olyanok, hogy az egész napi fehérjeszükségletet tartalmazzák. Nagyon sok olyan terméket is találtunk, ami a cukor- vagy sóbevitel harmadát-negyedét fedezi" - mondta el az InfoRádióban Andacs Noémi, az egyesület munkatársa.

A sóval és a cukorral kapcsolatban megerősítette, semmiképp sem érdemes ezeket a termékeket fogyasztani,

a magyarok ugyanis már így is túl sok cukrot és sót esznek.

A fehérjebevitel szempontjából pedig egyenesen szükségtelennek ítélte a fogyasztásukat.

"Ha még azt is figyelembevesszük, hogy ezek milyen áron kaphatók,

600 és 1600 forint között mozog az áruk, ennyi pénzért jó minőségű halat, húst vagy tejterméket is lehet venni, ezzel megfelelő mennyiségű fehérjét be tudunk vinni a szervezetünkbe

ahelyett, hogy agyonsózott, agyoncukrozott termékeket fogyasztanánk" - tette hozzá.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje a környezetkárosító hatásra is kitért, például hogy tartalmaznak-e ezek a termékek pálmaolajat, illetve növényi fehérjét.

"Közismert, hogy a pálmaolaj termesztése érdekében nagyon sok erdőt irtanak ki, hogy ezek területeit átadják az ültetvényeknek, de ennek környezeti szempontból nagyon káros hatása van" - amely termékben tehát nem volt pálmaolaj, magasabb pontszámot kapott. Ugyanígy az a termék is, amelyben nem volt állati fehérje, csak növényi, az állattartásnak ugyanis erőteljes környezetkárosító hatása van az egyesület szerint.

Kapcsolódó hang

Fehérjeszeletek vizsgálta - Tudatos Vásárlók Egyesülete
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018