eur:
394.3
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jegybankok vették tavaly az aranyat

Csaknem 40 éve vásároltak ilyen sokat. Közben a kitermelés is rekordot döntött.

Alapvetően a jegybankok - köztük az októberben 28,4 tonnát vásároló Magyar Nemzeti Bank - vételeinek köszönhető, hogy az arany tavalyi, 4345 tonnás globális kereslete 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - ismertette az Arany Világtanács (WGC) legfrissebb adatait a befektetési nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

Bár a nemesfém tavalyi kínálata csak enyhén, 4490 tonnára nőtt, az még így is elegendő volt a kereslet kielégítésére. Az aranybányák kitermelése 3365 tonnás új csúcsot döntött.

A WGC adatai szerint összességében

a jegybankok 651,5 tonna arannyal növelték a tartalékaikat 2018-ban.

Nettó vételük a legnagyobb 1971 óta, amikor megszűnt az amerikai dollár aranyra való átválthatósága.

Tavaly aranyékszerből 2200 tonna fogyott, gyakorlatilag annyi, mint a megelőző évben. A kínaiak, az amerikaiak és az oroszok vásárlásai ellensúlyozták a közel-keleti kereslet jelentős visszaesését, miközben az indiaiak nagyjából ugyanannyi, 598 tonna aranyékszerre tartottak igényt tavaly, mint 2017-ben - mutatott rá Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a WGC adatai alapján.

Aranyrudakból és -érmékből viszont 4 százalékkal több fogyott 2018-ban az előző évhez képest. Az érmékből öt éve legtöbb kelt el, 236,4 tonna, míg a rudakból eladott 781,6 tonnás mennyiség megfelel a 2014-2018 közötti átlagnak.

Az elektronikai eszközök előállításához nagyjából ugyanannyi, 334,6 tonna aranyra volt kereslet tavaly, mint egy évvel korábban. Az első háromnegyedévi értékesítések kompenzálták a gyengébb negyedik negyedévet, amit az okostelefonok értékesítésének visszaesése, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint a világgazdaság növekedésével kapcsolatban fokozódó bizonytalanság idézett elő - hangsúlyozta a Conclude vezérigazgatója.

Kevesebb arany áramlott ugyanakkor a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokba (etf-ekbe) és az azokhoz hasonló típusú eszközökbe, mint egy évvel korábban. Készleteik 2018-ban csak közel 69 tonnával gyarapodtak, szemben a megelőző évi 206 tonnával. Bár a tőkepiacok megnövekedett volatilitása, a vezető gazdaságok növekedésének lassulása miatt több aranyat vásároltak az alapok, éves szinten még így is csak az európai etf-k zártak többlettel.

A 4490 tonnás tavalyi aranykínálat 1 százalékkal haladta meg a 2017.évit. Juhász Gergely szerint alapvetően annak köszönhetően, hogy a kibányászott arany mennyisége rekordszintre, 3365 tonnára nőtt, miközben az arany újrahasznosítása is 1 százalékkal lett magasabb, 1173 tonna, mint 2017-ben.

Az arany tavalyi év végi unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) 1281,3 dolláros ára mintegy 3 százalékkal maradt el a 2017 végitől. Árfolyama az utóbbi napokban 1300 dollár felett mozgott.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×