Nyitókép: MTI/Oláh Tibor

Kiderült, hol van az ország házipálinka-központja

Infostart
2019. január 30. 09:42
Az otthoni pálinkafőzéshez szükséges berendezésekből már majdnem 24 ezer üstöt vettek nyilvántartásba a helyhatóságok, a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Számottevő igény mutatkozik idehaza a házi pálinkára – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatásai alapján készült Magyar Idők-cikkből. Tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba az országban. A legtöbb üstöt Borsodban regisztrálták, az országos mennyiség közel egyötödét, de Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy kereslet volt a készülékek iránt.

2016 óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárol­niuk azoknak, akik otthon szeretnének pálinkát készíteni. Az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni, a jegyet a pálinkafőzés előtt kell beszerezni. Tavaly 115 ezer jegy talált gazdára. A szabályok betartását nem a NAV, hanem a helyi önkormányzatok ellenőrzik. A házi főzésű pálinkát nem lehet értékesíteni, csak saját fogyasztást szolgálhat.

Az elmúlt évben valamivel több mint félezer hivatásos bérfőzde működött az országban, és 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek el a főzdék.