eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Vasárnapi boltzár: nem várt jelenséggel szembesülhetünk

Itthon a béremelés hatásai miatt változtatnak a boltok a vasárnapi nyitva tartáson, Lengyelországban a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt számolta fel több üzletét egy multi.

Ha nő a bér, akkor nő a vasárnapi pótlék is. Ami 50 százalék. Nem véletlen, hogy a boltok többsége ki sem nyit vasárnap. És azért óvatosan farigcsálják a vasárnapot a nagyobb boltok is. Az Aldinál 7400 forint, egy minimálbéres kisboltnál 3500 forint a bruttó vasárnapi pótlék 2019-ben.

Nincs nyilvános statisztika arról, hogy a 130 ezer kiskereskedelmi boltból mennyi van nyitva vasárnap. A kisboltosok nagyobb része azonban eleve nem nyit ki a hét utolsó napján, és mivel az ilyen 10 boltos, vagy annál kisebb kisboltos kiskereskedelmi vállalkozások száma 118 ezer, ami meg is határozza a nyitva tartási arányokat - írta a blokkk.com.

A bérek emelkedésével azonban egyre költségesebb a vasárnapi nyitva tartás. Nem véletlen, hogy óvatosan, de egyes nagy láncok is farigcsálják a vasárnapi nyitva tartást. Van, aki csak egy-két órával, de van olyan nagyobb élelmiszeres bolt is, amelyik már 13-14 óra tájékán bezár vasárnap.

Az Ikea nemrégiben jelentette be, hogy kísérleti jelleggel lerövidíti a vasárnapi nyitva tartást néhány órával. A Spar vagy a Drogerie Markt pedig csak a nagyobb boltjait nyitja ki vasárnap. És nem véletlen a 2-3 órás részmunkaidő a Lidl, vagy a Tesco esetében, melyet éppen hétvégére vezettek be, hiszen így sokkal olcsóbb a vasárnapi foglalkoztatás.

A portál megnézte, hogy mennyivel nőtt a vasárnapi pótlék mértéke az elmúlt években.

Kereset Vasárnapi pótlék
2016 161.000 3800
2017 191.000 4500
2018 216.000 5100
2019 233.000 5500

(forrás: blokk.com / KSH, négy főnél nagyobb boltos vállalkozások, havi bruttó átlagkeresetek, 2018: szeptember, 2019: előrejelzés, 8%-os bérnövekedés mellett, vasárnapi pótlék: egy vasárnapra jutó becsült átlag, bruttó összeg)

Lengyel boltbezárások

Jelentősen zsugorítja lengyelországi hálózatát a Tesco: a korábban elhatározott boltbezárásokat most továbbiak követik.

Európában Lengyelország az egyetlen piac, ahol 2018 utolsó negyedében csökkentek a brit Tesco áruházlánc eladásai, ezért a hálózat elhatározta, hogy további hipermarketjeit, ezúttal 32 boltját zárja be az ország egész területén - írta a napi.hu a businessinsider.pl cikke alapján.

A Tesco közölte: a jelentős lépéssel mérsékelhetik a működési költségeket, s ezzel javíthatják a versenyképességet. A lengyelországi leányvállalat vezetősége felhívja a figyelmet arra, hogy eredményeikre negatív hatással volt a vasárnapi kereskedelmi tilalom is, ami érezhetően csökkentette áruházaik forgalmát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×