eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Egy év alatt eltűnt 200 bankfiók

2017 végén még 2420 volt Magyarországon, ma már alig van több 2200-nál.

Valamivel több mint 2200 hitelintézeti fiók működött Magyarországon január elején, ami hozzávetőleg kétszázzal kevesebb a 2017 végén kimutatott 2420-nál - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból és a jegybanki fiókkereső alkalmazás adataiból, amiket a Világgazdaság pénteki száma közölt.

Az MNB adatai szerint 2014 harmadik negyedévének végén még 3085 értékesítési egység működött országszerte, tehát

négy év alatt több mint hétszáz fiók tűnt el a piacról.

Száztagúnál nagyobb hálózattal ugyan már csak négy szereplő - a Takarék csoport, az OTP Bank, a K&H és az Erste - rendelkezik, ám ezek adják a teljes fióki mennyiség hozzávetőleg 80 százalékát. A hitelintézeti fiókok területi eloszlása ugyanakkor viszonylag egyenletesnek mondható: az értékesítési egységek 22,7 százaléka működött a fővárosban.

A hitelintézeti fiókhálózat további zsugorodása persze nem túlságosan meglepő, hiszen

egyre kisebb a pénzügyeiket kizárólag személyesen intéző ügyfelek aránya,

és persze maguk a szolgáltatók is igyekeznek az elektronikus csatornák intenzív használata felé terelni lakossági és céges partnereiket. Ráadásul a bankfiókok üzemeltetése az egyik legjelentősebb tétel a kiadási oldalon a pénzügyi szolgáltatóknál.

Az átlagos, három hónapra vetített alkalmazotti létszám 39 480 volt a hitelintézeti szektorban a múlt év harmadik negyedévében, majdnem 400-zal (egy százalékkal) több a 2017 őszére kimutatottnál.

Az elmúlt években szűk sávban - jellemzően 38 ezer és 40 ezer között - mozgott a szektorban foglalkoztatott dolgozók száma.
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×