INFORÁDIÓ 
2019. július 19. péntek
Emília

dohány

dohánybolt

cigaretta

trafik

Csettinthet az állam, rendesen fizetnek a trafikok

Csettinthet az állam, rendesen fizetnek a trafikok

Infostart

Közel egymilliárd forint folyt be a koncessziós díjakból tavaly.

Bár a trafikok után fizetendő koncessziós díj évről évre növekszik, a trafikosok fizetési morálja az országos átlagot meghaladó 99,4 százalékos mértékű volt az elmúlt évben - válaszolta az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) a Napi.hu kérdésére.

Az állami tulajdonban lévő cég 2018-ban összesen 946,2 millió forint koncessziós díjat szedett be a nemzeti dohányboltok vállalkozóitól.

A 2015-ös költségvetés a dohánytermékek kiskereskedelmének koncessziós díjából egymilliárd forint bevételre számított, ez 826 millió forint volt a 2014-es büdzsében, ami akkor némileg alultervezettnek tűnt. A 2019-es költségvetés viszont már 1,3 milliárd forint koncessziós díjból származó bevétellel kalkulál. "A koncessziós díj meg nem fizetése esetén a koncessziós szerződés felmondható, mely jogi lehetőséggel a koncesszióba adó ez idáig minden esetben élt" - magyarázta az NDN.

Jelenleg 5329 koncessziós dohánybolt található az országban,

a NAV-tól kapott vámhatósági engedélyük 2033-ig érvényes, de számuk folyamatosan csökken, 2015-ben még 5900 ilyen bolt közül választhattak a dohányosok. A dohányipar teljes vertikumában a jövedéki adó képezi a legjelentősebb állami bevételi forrást, ezért korábban a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége a kiskereskedelmi koncessziós díjak kapcsán egy jelképes fix, illetve egy bizonyos bevételszint felett életbe lépő forgalomarányos díj bevezetését javasolt.

Idén még több koncessziós díjat kell fizetniük a trafikosoknak, hiszen az állam az infláció kétszeresével jogosult emelni az összeget. Az éves koncessziós díjat minden év májusában számlázzák, az emelés mértékéről pedig február 20-ig döntenek.

A trafikok teljesítőképessége között - elsősorban az elhelyezkedés miatt - jelentős különbségek lehetnek, így a működő üzletek akár 40-50 százaléka nehéz helyzetben van. Jó hír viszont a trafikosoknak, hogy az egységes cigaretta-csomagolás bevezetésének 2019. május 20-ai határidejét a kormány 2021. december 31-ig tolta ki.

"A dohány-kiskereskedelem ugyan egyre stabilabb rendszerként működik az öt évvel ezelőtti átszervezés óta, ám az egyre szigorodó szabályozás miatt nincs könnyű helyzetben a mintegy 18 ezer embernek munkát adó szektor"

- közölte a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018