Nyitókép: Pxhere

Ez történhet, ha külföldre menekül az adós a hiteltörlesztés elől

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. január 9. 13:21
Vállalhat munkát külföldön olyan magyar dolgozó, akinek hiteltartozása van, és általában nem vonnak le emiatt a külföldi béréből. Viszont ha hazatér, folytatódik a végrehajtás.

Sok magyar devizahiteles megy külföldre a tartozásai elől – írta meg a Pénzcentrum. A munkavállalók külföldi fizetéséből így ugyan nem vonnak le, de más módon folytathatják a végrehajtást - mondta az InfoRádiónak Hegedűs Barnabás ügyvéd. Nem szűnik meg ugyanis a követelés, sőt általában szokott lenni fedezet, például zálogul szolgáló ingatlan vagy gépjármű, amelyet értékesíthetnek. Fedezetlen a követelés esetén is felléphet a végrehajtást kérő az elévülési időn belül – tette hozzá az ügyvéd.

„Féligazság abban van, hogy a külföldön bejelentett munkabéréből nem tilthatnak le, de minden más vagyonából meg igen”

– fogalmazott a szakember.

Ha pedig valaki öt éven belül visszatér Magyarországra, és újra munkát vállal, folytatódik ellene a behajtás. A legrosszabb esetben a végrehajtó irattárba helyezi az ügyet, de az elévülési időn belül bármikor kérhetik a végrehajtás folytatását. A szakértő elmondta azt is, hogy a legtöbben pár éves külföldi munka után visszatérnek, újra Magyarországon vállalnak munkát, és meglepődve tapasztalják, hogy letiltják a jövedelmüket.

A végrehajtónak ugyanakkor nincs egyszerű dolga a külföldön munkavállalókkal.

A jogi lehetősége ugyan megvan arra, hogy európai fizetési meghagyást adjon be, de a gyakorlatban nehezen találja meg azt, aki elutazott – hívta fel a figyelmet az ügyvéd, hozzátéve: csak sikeres kézbesítés esetén tud jogerőre emelkedni a fizetési meghagyás.

Míg Magyarországon a kézbesítési vélelem miatt erre nincs lehetőség, más országokban megteheti az adós, hogy nem veszi át az értesítőt, így elkerülve a jogerőre emelkedést. Hegedűs Barnabás elmondta azt is, hogy annak az ügye elévül, aki öt évnél tovább dolgozik külföldön, ez viszont az ügyvéd szerint nagyon ritka.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hegedűs Barnabás a devizahitelről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást