eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Daruk az Országgyűlés új irodaházának építkezésén, a lebontott Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) székháza helyén Budapesten, a Kossuth Lajos téren 2018. július 26-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Állami Beruházási Ügynökség felügyeli a magasépítéseket

A szervezet a tevékenységét szabályozó kormányrendelet szerint a 400 millió forint értékhatár feletti állami és önkormányzati, költségvetési támogatással megvalósított, föld feletti beruházások felügyelete tartozik az ügynökséghez az idei évtől.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által még novemberben benyújtott - és azóta jóváhagyott -, az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslat általános indoklása szerint a tavalyi évben kezdődött kormányzati ciklus új koncepció mentén, egységesen kívánja kezelni az állami magasépítési beruházások megvalósítását idén január 1-től.

Ezért van szükség egy olyan szervezetre, amely az állami érdekek figyelembevételével garantálja a központi költségvetési forrásból megvalósuló,

mind esztétikailag, mind funkcionálisan kiemelkedő értéket képviselő építési beruházások költséghatékony és határidőre történő megvalósítását

- áll a törvényben.

A részleteket egy kormányrendelet szabályozza: eszerint a beruházási ügynökség a 400 millió forint értékhatár feletti állami és önkormányzati, költségvetési támogatással megvalósított föld feletti beruházások felügyeletét végzi el azzal a céllal, hogy azokat a felelősségi köröket egyértelműen meghatározó struktúrában valósítsák meg.

A kormányrendelet szerint az ügynökség feladata annak biztosítása is, hogy

csak a beruházás valós bekerülési költségének meghatározása után biztosítsák a szükséges pénzügyi forrást.

A feladatokat ellátó, 100 százalékos állami tulajdonában álló gazdasági társaság önálló költségvetési forrással rendelkezik, működtetésére idén 4 milliárd 750 millió forintos keret áll rendelkezésre, amellett, hogy jogosultsága van 500 milliárd forintig kötelezettség vállalására.

A Beruházási Ügynökség feladatköre szerint közreműködne a beruházások előkészítési folyamatában, és lefolytatná a beruházások kivitelezését is.

Az ügynökség az állam nevében végzett tevékenysége során

teljes személyes költség-, illeték- és igazgatási szolgáltatási díjmentességben részesül.

A kormányrendelet arra is kitér, hogy a kormány egyedi határozatában a kormányzati magasépítési beruházások megvalósítójának a Beruházási Ügynökség helyett más szervet is kijelölhet.

A törvényben foglaltakat azon állami magasépítési beruházások esetén kell 2019. január 1-jétől alkalmazni, amelyek esetében a megvalósításra irányuló közbeszerzési eljárás is ezt a dátumot követően, vagyis 2019. január 1-jét követően indul el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×