Nyitókép: Pixabay

Újabb roham várható a boltokban

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. december 27. 18:25
Idén is megrohamozhatják a vásárlók közvetlenül karácsony után a boltokat - közölte a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban. Keszthelyi Nikoletta szerint a problémás karácsonyi ajándékot sok kereskedő visszaveszi, de jogszabályi kötelezettségük erre nincs.

A kereskedőknek jogszabályi kötelezettségük csupán jótállási és szavatossági igények intézésére van – hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta, hozzátéve: csak akkor kell kicserélniük a terméket, ha hibás. A helyettes államtitkár kiemelte: első körben javíttatnia kell a terméket, amennyiben erre nincs lehetőség, ugyanolyan árura kell kicserélnie, és csak végső esetben kell visszaadnia a vételárat.

Karácsonyi időszakban azonban a kereskedők nagy része visszaveszi a terméket, ha nem tetszik az ajándékozottnak

– mondta Keszthelyi Nikoletta. Mivel erre jogszabályozási kötelezettségük nincs, ők döntik el, hogy csereutalványt vagy levásárlási lehetőséget biztosít a fogyasztónak. Készpénzt nagyon ritkán adnak vissza – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a kereskedőket 27-28-án megrohamozzák a vásárlók, hogy visszavigyék a megvásárolt, de sikert nem arató ajándékokat – tájékoztatott Keszthelyi Nikoletta.

Amennyiben valamely igényt nem sikerült érvényesíteni, a két ünnep között vagy januárban érdemes a fogyasztóvédelemhez fordulni – javasolta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb roham várható a boltokban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást