Nyitókép: Pixabay.com

Rekord dőlt meg a villamosenergia-fogyasztásban

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2018. december 20. 21:49
Ismét megdőlt a villamosenergia-fogyasztás abszolút történelmi rekordja – mondta el az InfoRádiónak a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Tihanyi Zoltán azonban jelezte, a következő napokban – az ünnepekre – nagyjából 25 százalékkal csökken a villamosenergia fogyasztás az országban.

Ilyenkor ugyanis lecsillapodik az évvégi hajrá a gazdasági szereplőknél – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. Szerdán történelmi rekordot döntött a napi csúcsterhelés, 6869 megawattal, az ünnepek idejére normál vasárnapi terhelés, napi 5000 megawatt várható.

Tihanyi Zoltán elárulta: a legalacsonyabb terhelés a hosszabb ünnepek második-harmadik napján szokott előfordulni, például a januárt 1-je hajnali, kora reggeli órái hozzák a legalacsonyabb szintet. Hasonlóan alacsony a fogyasztás húsvét és pünkösd idején – tette hozzá. Ez természetesen időjárásfüggő is.

A nappali és esti időszak általában nagyobb az energiaterhelés, az éjszakai és a hajnali órák alacsonyabb terheléssel járnak. A szenteste viszonylag elhúzódó terhelést jelent, aznap sokáig ébren vannak az emberek, és 25-én és 26-án hajnalban van a mélypont.

További részletek az ünnepi fogyasztásról hétfő este nyolc órától az InfoRádió EnergiaVilág című magazinjában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rekord dőlt meg a villamosenergia-fogyasztásban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást