Nyitókép: Pixabay

Bosszantó banki költséget számolhatnak fel

Infostart
2018. december 20. 12:29
Az eurós átutalások egy részét érintő új szabályozás 2020 januárjában lépne életbe.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács politikai megállapodást kötött az Európai Bizottság javaslatáról, így a határokon átívelő tranzakciók az egész Európai Unió területén olcsóbbá válhatnak - írta a Portfolio. A javaslat lényege, hogy ugyanakkora árat - egy csekély vagy zéró összegű díjat - számolnak fel az euróövezeten kívül euróban teljesített unión belüli határokon átnyúló fizetésekért, mint a helyi hivatalos pénznemben eszközölt belföldi fizetésekért.

Ma a nem euróövezeti országokból eurós átutalást indítani akár 20 eurós költséggel is járhat, míg két euróövezeti ország közötti eurós tranzakciók költsége csekély, vagy akár teljesen ingyenes is lehet.

Továbbá azoknál a fizetéseknél, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak külföldön kártyával, a szolgáltatók kötelesek a felmerülő díjakat feltüntetni, és a választás lehetőségét megadni. Jelenleg a fogyasztók általában nem kapnak tájékoztatást a devizaátszámítással járó ügyletek költségéről. A javaslat kitér arra is, hogy a nemzetközi átutalások átváltási árfolyamát, költségét is fel kell tüntetniük a pénzforgalmi szolgáltatóknak.

A tervek szerint az új szabályozás 2020 januárjában lépne életbe.