Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Bajba kerül, akinek lejár a diákja és nem lép a tettek mezejére

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. december 5. 17:10
Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, de nem tanulnak tovább, nem helyezkednek el és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosultak, be kell jelentkezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük – tájékoztatta az InfoRádiót a NAV adószakmai szóvivője.

Azok a diákok, akik nyáron végeztek – akár érettségiztek, akár befejezték az egyetemet –, és nem tanulnak tovább, illetve nem találtak még állást, és semmilyen más jogcímen sem jogosultak orvosi ellátásra, be kell jelentkezniük a NAV-hoz egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére – hangsúlyozta Kiss Péter András. A diákigazolványok október 31-ig voltak érvényesek, de jár még egy 45 napos türelmi időszak, így

december 16-tól kell elkezdeni a fizetést.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havonta 7320 forint. A hatóságnál a 18T1011-es adatlappal lehet jelentkezni ügyfélkapun vagy postán keresztül, esetleg személyesen vagy – a PIN-kóddal rendelkezőknek – telefonon.

Bár bejelentkezni az illetőnek kell, a járulékfizetést más is – így a szülő is – magára vállalhatja – tájékoztatott a szóvivő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bajba kerül, akinek lejár a diákja és nem lép a tettek mezejére
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást