eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Csütörtökig dönt a GVH az új médiaalapítványról

Csütörtökig dönt a Gazdasági Versenyhivatal a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány sajtókonglomerátuma ügyében. Kollár Kinga, a GVH szóvivője közölte, ha teljes körű vizsgálatot rendelnek el, még hónapokig nem zárul le az ügy.

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány november 28-án jelentette be, hogy az Opus Press, az Echo Hungária TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kft. tulajdonosai felajánlották az érintett médiaszolgáltatókat és tulajdonukban lévő médiumokat az alapítvány javára, majd további tíz médiaszolgáltató szintén jelezte csatlakozási szándékát. Mivel a tulajdonszerzés ezen médiaszolgáltatókban a versenytörvény hatálya alá esik, ezért az érintett cégekkel egyetemben az alapítvány az összefonódás bejelentése tárgyában a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul.

A GVH-nak

8 napon belül, tehát e hét csütörtökig kell döntenie,

hogy szükségesnek tartja-e versenyfelügyeleti eljárás indítását a fúziók vizsgálatára.

Mint Kollár Kinga, a GVH szóvivője az InfoRádióval tudatta, a hivatal hatásköre arra terjed ki, hogy

az összefonódás által jelentős mértékben csökkenhet-e a verseny.

"Ha nem látjuk szükségesnek eljárás indítását, hatósági bizonyítvány kiállításával jóváhagyjuk a tranzakciót,

ha pedig részletes vizsgálatot tartunk indokoltnak, akkor azt egyszerűsített vagy teljes körű eljárásban fogjuk lefolytatni. Előbbi határideje 30 nap, utóbbié 4 hónap"

- részletezte Kollár Kinga.

Ugyanakkor például

az ügyet szintén vizsgáló Médiatanács véleményét a GVH a szabályok szerint nem bírálhatja felül.

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz a múlt hétig már további tíz kiadó csatlakozott, nonprofit alapon egy 60 milliárd forint forgalmú médiacég jöhet létre benne.

Ismert, múlt szerdán jelentette be a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., hogy megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat. Egyben jelezte azt is, hogy az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros Lőrinc célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza. Az alapítványról és a felajánlott lapkiadókról itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×