Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Itt a pálinkafrász, beindult a felvásárlási hullám

Infostart
2018. november 22. 09:21
Jövőre jócskán megdrágul a pálinka az emelkedő adóterhek miatt.

A januártól a pálinkákra is bevezetendő népegészségügyi termékadó (neta) miatt a kereskedelmi főzdék közül több nem vásárolt nagy mennyiségű nyersanyagot, pedig lett volna miből - tudta meg a Világgazdaság Mihályi Lászlótól, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnökétől. Idén rengeteg jó minőségű gyümölcs termett, és viszonylag kedvező az áruk. Egyedül barackból volt hiány, de a pálinkafőzők nem panaszkodhatnak az alapanyagra. A kereskedelmi főzdék azonban az adóteher emelése miatt keveset vásároltak.

A főzdék azonban emelkedő idei forgalommal számolnak, a nagykereskedők ugyanis a szokásosnál lényegesen több pálinkát vásárolnak, hiszen ezt még a kedvezőbb adókörnyezetben tehetik meg.

Jellemző a kereslet élénkülésére, hogy sok helyen üveghiány lépett fel: Magyarországon gyakorlatilag csak Orosházán gyártanak üveget, a német és olasz beszerzések pedig korlátosak.

A bérfőzdékre nem vonatkozik a neta, a literenként 1700 forintos bérfőzési díj fele a szeszadó.

A magánfőzésért literenként 700 forintot kell fizetni, amit párlatjegy igénylésével róhatnak le az érintettek.
A magánfőzésben előállított párlat valódi nagyságára csak becslések vannak, a 22 ezer bejelentett házi pálinkafőzde tulajdonosai ugyanis még a minimálisan előírt párlatjegynek is csak kevesebb mint kétharmadát váltották ki.