Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kiderült, kinek drágul januártól az úthasználat

Infostart
2018. november 8. 19:45
Drágul a teherautók úthasználata januártól, és megszűnik a korosabb járművek kedvezménye. A személyautók e-matricáinak ára nem változik jövőre.

A teherautók útdíja 5,8 százalékkal emelkedik, és nem kapnak többé kedvezményt kedvezőtlenebb károsanyag-kibocsátású EURO III és EURO IV kategóriájú járművek. A legkedvezőbb környezetvédelmi besorolású tehergépkocsiknál a négytengelyesekre az eddigi 20 helyett a két- és háromtengelyesek esetében alkalmazott 15 százalékos kedvezmény jár a jövő évtől - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A személyautók e-matricás rendszerében a heti (10 napos) jogosultságok árának 2018 októberében megtörtént emelése után 2019. január elsejével nem változnak a díjak. A megtett lépések nyomán az útdíjszedésből várható, éves szinten összesen mintegy 40 milliárd forintos többletforrás a falusi útalapba kerül. E bevételek így a Magyar Falu Program céljaihoz illeszkedve az alsóbb rendű úthálózat felújítását, a vidéki életminőség javítását szolgálják majd.